Ξεκινά η επέκταση της πεζοδρόμησης στη Σπάρτη…

ΣΠΑΡΤΗ. Στην αξιοποίηση της δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης. Πρόκειται για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Οι έμποροι της Σπάρτης ενόψει η στασιμότητας που υπάρχει στην εμπορική κίνηση αλλά και του ενδεχόμενου πεζοδρόμησης της Λεωφόρου Παλαιολόγου από τον Δήμο Σπάρτης, σπεύδουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες ανάπλασης και ανάδειξης χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστικής δυναμικής.

Η Σπάρτη αν κι έχει καταφέρει τα 3 τελευταία χρόνια να αυξήσει την εισροή τουριστών δεν έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις για να «κρατήσει» τους τουρίστες μέσα στον ιστό της πόλης για περισσότερες από μια ημέρες. Οι οδικοί άξονες που δημιουργήθηκαν και σήμερα οδηγούν το τουριστικό κοινό της Λακωνίας έξω από τη Σπάρτη, γεγονός που είχε επισημανθεί πριν από χρόνια, θα πρέπει να μετατραπούν σε αγωγούς εισροής επισκεπτών μέσα στην πόλη. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπλασης αλλά κυρίως με την διάνοιξη της λεωφόρου Λυκούργου προς ανατολάς.

Μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου οι έμποροι επιδιώκουν μια σημαντική τομή, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι ασύνδετη ή άσχετη με τον κεντρικό σχεδιασμό που μπορεί να υπάρχει για την πόλη τόσο στη λειτουργία των οδών όσο και στη φυσιογνωμία της.

Ένα χαρακτηριστικό του Προγράμματος που διεκδικεί ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης είναι η υποχρεωτική συμμετοχή του Δήμου, ως δικαιούχου, με τον οποίο θα υπάρξει συνεργασία για συνεκτικές και αλληλένδετες παρεμβάσεις. Συνεπώς ο Δήμος Σπάρτης γνωρίζει εκ των προτέρων ποιές είναι οι κατευθύνσεις και οι προετεραιότητες.

Στόχοι του Προγράμματος είναι αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής όπου θα γίνει παρέμβαση και η οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται μέσα στην περιοχή με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Στη Σπάρτη, ο κλάδος της εστίασης έχει ένα μεγάλο μερίδιο στην οικονομική δραστηριότητα της πόλης και σύμφωνα με πληροφορίες διεκδικεί ρόλο τόσο στην διαμόρφωση του προγράμματος όσο και σε κάθε προοπτική αλλαγής της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπορική περιοχή όπου θα γίνει η παρέμβαση αφορά στους πεζόδρομους του κέντρου της Σπάρτης (Κλεομβρότου και Γκορτσολόγου) και στην λεωφόρο Κ. Παλαιολόγου από τη συμβολή με τη οδό Θερμοπυλών (Τράπεζα Πειραιώς) έως τη συμβολή με την Λυκούργου (Maniatis Hotel). Δεν αποκλείεται να έχουμε επέκταση της πεζοδρόμησης της οδού Γκορτσολόγου.

Η περιοχή πρέπει να οριοθετείται εντός δομημένης περιοχής συνολικού μήκους, τουλάχιστον 400 μέτρων, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 μέτρα να είναι υφιστάμενος ή προβλεπόμενος πεζόδρομος ή υφιστάμενη οδός ήπιας κυκλοφορίας ή συνδυασμός αυτών των δύο. Σε κάθε περίπτωση για να θεωρηθεί στο τέλος της δράσης ολοκληρωμένη η πρόταση θα πρέπει η περιοχή παρέμβασης να περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 μέτρα υφιστάμενο ή κατασκευασμένο πεζόδρομο ή οδό ήπιας κυκλοφορίας. Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πολιτιστικούς ή φυσικούς πόρους.

Στο σχέδιο για τη Σπάρτη ενδέχεται η ανάπλαση της Οικίας της Ευρώπης (Παλαιολόγου και Διοσκούρων) να συνδράμει στην τεκμηρίωση της πρότασης όπως και η επέκταση των πεζόδρομων. Ωστόσο αν ο Δήμος στοχεύει μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ξεκινήσει την πεζοδρόμηση ολόκληρης της Κ. Παλαιολόγου χρειάζεται προσοχή και συνδυασμό μελετών που θα προβλέπουν εν γένει τη λειτουργία της πόλης.

Για τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων πρέπει σωρευτικά να εξασφαλίζεται η συμμετοχή, κατ΄ ελάχιστον, του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων, ισόγειων καταστημάτων με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής και η συμμετοχή κατ΄ ελάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης και στον Δήμο θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας. Ο Δήμος θα πρέπει να υλοποιήσει υποχρεωτικά ότι αφορά στην αναβάθμιση δημόσιων χώρων και στην εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης ή έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να αναδείξει της εμπορική ταυτότητα της περιοχής.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός της δράσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 1.900.000€ με τον Δήμο να διεκδικεί 1.500.000€ και τον Εμπορικό Σύλλογο 400.000€. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους. Κάθε πρόταση μπορεί να κατατεθεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2018. Να σημειωθεί ότι τους ίδιους πόρους διεκδικούν αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα.

Στη Δράση μπορούν να συμμετέχουν κι εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν τα ισόγεια τους. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν επιχειρήσεις εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, κέντρα αισθητικής οι οποίες όμως δεν προσμετρούνται στους ελάχιστους περιορισμούς. Μπορούν να συμμετέχουν και κενά ισόγεια καταστήματα σε ποσοστό όμως που δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

Αυτό που προέχει είναι η τελική πρόταση να αποτελεί μια παρέμβαση που θα επιτρέπει την επέκτασή της στο μέλλον έτσι ώστε η πόλη να έχει ενιαία ταυτότητα. Επίσης η συμμετοχή του Δήμου θα πρέπει να εμπνέεται από τις αρχές της ίσης και δίκαιης ανάπτυξης της πόλης.

Με την πεποίθηση ότι τα ημίμετρα και οι «ενέσεις» όπως είναι οι «Λευκές Νύκτες» και άλλες παρεμβάσεις δεν αποτελούν τη λύση αφού ανακυκλώνουν απλά τους υπάρχοντες πόρους, οι έμποροι της Σπάρτης διεκδικούν επίμονα το Πρόγραμμα προκειμένου με την ολοκλήρωσή του να αυξηθεί αλλά και να ενισχυθεί η προσέκλυση πόρων από τον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό που αν και προσεγγίζει πλέον τη Σπάρτη και τον Μυστρά, δεν παραμένει στην πόλη.