ΜΑΓΟΥΛΑ. Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού και προστάτη του Ιδρύματος την Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 με την παρουσία πλήθους προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης.

Την Πέμπτη το απόγευμα, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, κ.κ. Ευσταθίου με την συμμετοχή πολλών κληρικών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρτης, Πανοσ. Αρχ. π. Σεραφείμ Κοσμάς. Αρχικά αναφέρθηκε στην Εκκλησία μας, η οποία καθημερινά τιμά την μνήμη ενός Αγίου Μάρτυρα. Οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, που δοξάστηκαν μπροστά στο Χριστό αποτελούν πρότυπο θαυμασμού για όλους εμάς ως προς την πίστη τους και την αφοσίωσή τους στο Θεό.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον ενάρετο βίο του τιμώμενου Αγίου Παντελεήμονα, «ο οποίος πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως ιατρός και το μόνο αντάλλαγμα που ζητούσε ήταν πίστη προς τον Θεό. Η πίστη όμως προς τον Θεό θα πρέπει να συνοδεύεται από αγάπη, την οποία μας την δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός». Στον επίλογο της ομιλίας του αναφέρθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, ο οποίος μέσω της αγάπης και της πίστης προς τον Θεό δημιούργησε το Ίδρυμα, το οποίο με περίσσια αγάπη περιθάλπει πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Ευστάθιος Πορφύρης.

Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στον τρόπο που πρέπει να τιμούμε τους Αγίους, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ τόνισε πως στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, η εμπιστοσύνη και η πίστη μας προς τον Χριστό πρέπει να γίνεται χωρίς όρους, όρια και προϋποθέσεις γιατί με αυτόν τον τρόπο όλοι μας μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλα εμπόδια.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δωρητές και τους ευεργέτες του Ιδρύματος, οι οποίοι πάντα θα μνημονεύονται για το θεάρεστο φιλανθρωπικό τους έργο. Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι αρετές ελεημοσύνη και ευγνωμοσύνη θα πρέπει να συνυπάρχουν στην ζωή μας, λέγοντας πως είναι χρέος μας να ευγνωμονούμε αυτούς που μας ευεργετούν.

Εν συνεχεία ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις προσφάτως εγκαινιασμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις των καταξιωμένων συμπατριωτών μας Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή στις 20 Αυγούστου.

Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος, καθώς και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου στους χώρους του Ιδρύματος.

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον εσπερινό η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, κ. Αδαμαντία Τζανετέα και ο στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος, κ. Ιορδάνης Χατζηνικολάου, ενώ κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο Βουλευτής Λακωνίας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης, κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Αποστολάκος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών.