Με ανακοινώσεις τους φορείς και σύλλογοι από τη Λακωνία εκφράζουν τη θλίψη τους για τα γεγονότα των καταστροφικών πυρκαγιών σε Κορινθία και Αττική, που είχαν ως συνέπεια την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας.
Συνεχίζεται αμείωτη η έμπρακτη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Λακωνίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο «Όμοιοι Μάνης» αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη θλίψη και οδύνη μας στους κατοίκους των περιοχών με τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές περιουσιών και αγαθών.
Η μεγαλύτερη προσφορά μετά τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές που συμβαίνουν στην πατρίδα μας είναι να αποφασίσουμε όλοι μας "να αλλάξουμε νοοτροπία" και "να αποκτήσουμε συμπεριφορά συνόλου νοημόνων ανθρώπων" που θα σεβόμαστε θεσμούς και νόμους, απαιτώντας από τους εκπροσώπους μας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης τους κράτους σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης με ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στους τραυματίες και τους πληγέντες της καταστροφής:
«Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στο μέλος μας, Εύα Νικολοπούλου για τον τραγικό θάνατο της μητέρας της Μαυρίδου Βασιλείας, η οποία είναι μία από τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική καθώς και σ’ όλες τις οικογένειες των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πύρινες φλόγες.
Συμπαραστεκόμαστε στους τραυματίες και στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Η αυτοθυσία και η ανιδιοτέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, ανδρών και γυναικών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και όσων εθελοντικά συνέβαλαν στην πυρόσβεση και στη διάσωση των εγκλωβισμένων ανθρώπων, δεν μπορεί να κρύψει τις δραματικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία και στη δασοπυρόσβεση.
Ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων, ιδιαίτερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη σίτιση, τη στέγαση, τις πρώτες ανάγκες των εκατοντάδων οικογενειών που έχουν πληγεί.
Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους πληγέντες κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών».

Μάλιστα η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, στέκεται εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους πληγέντες. Με νέα ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πληγέντες, η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας καλούν τα μέλη και τους φίλους, να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης και συγκεκριμένα: εμφιαλωμένο νερό, πάνες, σερβιέτες, μωρομάντηλα, στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ –ΕΦΚΑ Λακωνίας, που βρίσκεται στην οδό Ευαγγελιστρίας 46, (δίπλα στο ζαχαροπλαστείο Γάββαρης) απέναντι από το Κ.Ε.Π. Δήμου Σπάρτης, από τις 18.00 έως 21.00 μ.μ. και από τις 9.00 έως 12.00 π.μ. (τηλέφωνο Σωματείου: 6944756696). Ακόμη, όποιος μπορεί να δώσει αίμα, να πάει στο νοσοκομείο για την άμεση στήριξη των τραυματιών».

Σε μία σημαντική πρωτοβουλία προέβη η ΚΕΔΕ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ευρώτα. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους. Αναλυτικά η ανακοίνωση του λακωνικού Δήμου αναφέρει:
«Ο Δήμος Ευρώτα ενημερώνει ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες στην Ραφήνα, ανοίχθηκε Τραπεζικός Λογαριασμός Αλληλεγγύης υπέρ των πυρόπληκτων της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια υποστήριξης και αρωγής των πληγέντων της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.
Το ποσό, που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί με πλήρη διαφάνεια στους πληγέντες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.
“ΚΕΔΕ-IBAN GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874”
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

H Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Λακωνίας με ανακοίνωση – κάλεσμα προς τα σωματεία της ζητά την προσφορά βοήθειας προς του πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Αττική.
Απευθύνουμε κάλεσμα προσφοράς σε όλα τα Σωματεία Μέλη μας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί αγνοούνται, χιλιάδες βρέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους και πάρα πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Αυτή την κρίσιμη στιγμή που δοκιμάζονται οι συνάνθρωποι μας, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα τους. Οι ανάγκες που υπάρχουν είναι μεγάλες και οποιαδήποτε προσφορά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων. Εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα στερεά και υγρά μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης είναι απαραίτητα για να βελτιώσουν, έστω και προσωρινά, την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Καλούμε όλους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν στη συγκέντρωση των παρακάτω ειδών πρώτης ανάγκης:
- Γάζες.
- Pulvo.
- Betadine.
- Fucidin.
- Παυσίπονα φάρμακα.
- Παιδικές Πάνες - μωρομάντηλα.
- Είδη προσωπικής υγιεινής (χαρτομάντιλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας).
- Πάνες ενηλίκων.
- Είδη ρουχισμού (μόνο αχρησιμοποίητα).
- Νερό εμφιαλωμένο, Χυμούς, Γάλατα μακράς διάρκειας (τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου).
- Ξηρά τροφή (φρυγανιές, κράκερς, μπισκότα τύπου petit beurre, σταφίδες, ξηρούς καρπούς).
Το γραφείο της Ομοσπονδίας (Λυκούργου 61 Σπάρτη • τηλ.: 27310 83608 & 6937 134229), από αύριο Πέμπτη 26-7-2018 και μέχρι την Κυριακή 29-7-2018, και κατά τις ώρες 10:00 - 14:00 & 18:00 - 20:00 θα είναι σημείο υποδοχής-συγκέντρωσης των προαναφερόμενων ειδών, όπου και τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, τα συγκεντρωθέντα είδη θα τα αποστείλουμε στην Αθήνα στο χώρο συγκέντρωσης που έχει δημιουργήσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), προκειμένου αυτά να προωθηθούν άμεσα στις πληγείσες περιοχές».