Γράφει ο Γιώργος Πουλοκέφαλος*

Τα θλιβερά γεγονότα της Ανατολικής Αττικής επιβεβαιώνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η συνύπαρξη κατοικίας και πευκοδάσους δεν είναι συμβατή. Δυστυχώς είναι πάμπολλοι οι λόγοι για τους οποίους οικοδομήθηκαν τα δάση απόρροια της αυθαίρετης δόμησης που τροφοδοτούσε το διαχρονικό πελατειακό μας και όχι μόνον σύστημα! Καταπατήσεις δασικών εκτάσεων και αυθαίρετα κατά συρροή!

Τα αποτελέσματα όμως τραγικά ! Πληρώνουν αθώα θύματα με την ίδια τη ζωή τους όμως αυτή τη χαλαρότητα. Είναι μεγαλόσχημη υποκρισία όμως να ποιούν όλοι την νήσσα για τις ευθύνες όλων μας για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Και επειδή κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται εν θερμώ τώρα να αποφασίσουμε ότι θα βάλουμε διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο περιαστικό δάσος και τα οικιστικά σύνολα. Ναι αυτά τα οικιστικά σύνολα που έφτιαξε ο Νεοέλληνας όπως τα έφτιαξε. Δεν αρκούν μόνον οι νομιμοποιήσεις του εισπρακτικού μας διαχρονικού κράτους.

Τώρα άμεσα θα πρέπει σε όλα τα επικίνδυνα σημεία που γειτνιάζει το δάσος με τις κατοικίες να γίνουν ζώνες ασφαλείας χωρίς δενδροκάλυψη και βλάστηση πλάτους όσο απαιτείται .

Όσο για τα πεύκα που βρίσκονται μέσα στα οικιστικά σύνολα και τους οικισμούς αυτά δυστυχώς θα πρέπει να θυσιαστούν. Όλα !!! Πεύκο και δίπλα κατοικία μόνον στην Κεντρική η τη Βόρεια Ευρώπη! Στην Ελλάδα άλλες δενδροφυτεύσεις ! Άλλο πράσινο , πλάτανοι, ακακίες κλπ που γνωρίζουν οι ειδικοί και που αντιστέκονται σε πιθανή φωτιά !

Αν θέλουμε να μη θρηνήσουμε πάλι θύματα πυρκαγιάς, ρηξικέλευθες αποφάσεις τώρα!

* Πολιτικός μηχανικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr