ΣΠΑΡΤΗ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εισήγηση του Σαράντου Καπετανάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης σχετικά με την τέλεση της αιχμής της Γιορτής Ελιάς όχι στη Σελλασία αλλά στη Σπάρτη. Ο δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης Αργειτάκου με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση «στρίμωξε» για τα καλά τον Δήμαρχο Βαγγέλη Βαλιώτη ο οποίος δεν έπεισε με την απάντησή του.

Ο κ. Καπετανάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αντί για συζήτηση αποφασίσατε να φέρεται τετελεσμένα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να νομιμοποιήσετε τα όσα είχατε συμφωνήσει στην συνάντηση της 13ης Ιουνίου 2018 με ενδιαφερομένους φορείς χωρίς να έχει συζητηθεί τίποτα από αυτά που συμφωνήσατε στο δημοτικό συμβούλιο».

Μάλιστα ο κ. Καπετανάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον άλλοτε συνεργάτη του και σημερινό Δήμαρχο Σπάρτης, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του λέγοντας πως «τέτοιες πρακτικές λήψης αποφάσεων παραπέμπουν σε λειτουργίες απολυταρχικών και συγκεντρωτικών, μη δημοκρατικών καθεστώτων, πρακτικές και νοοτροπίες που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο δήμο».

Υπενθυμίζεται πως ο Σαράντος Καπετανάκης προέρχεται από τη Δημοτική Ενότητα Οινούντος, και ήταν κι αυτός, ως δημοτικός σύμβουλος του τότε Δήμου Οινούντος, από εκείνους που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία.
Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Καπετανάκη:

«Κύριε Δήμαρχε,
Σε συνέχεια στα όσα ανέφερα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε στις 9-7-2018 σχετικά με το θέμα της γιορτής ελιάς και λαδιού για το οποίο είπατε ότι θα γίνει συζήτηση στο επόμενο συμβούλιο έχω να σας πω τα εξής:
Αντί για συζήτηση αποφασίσατε να φέρεται σήμερα τετελεσμένα γεγονότα και να νομιμοποιήσετε τα όσα είχατε συμφωνήσει στην συνάντηση της 13ης Ιουνίου 2018 με ενδιαφερομένους φορείς χωρίς να έχει συζητηθεί τίποτα από αυτά που συμφωνήσατε στο δημοτικό συμβούλιο.
Όμως θα σας υπενθυμίσω τι λέγατε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20-7-2016 κατά την συζήτηση του 3ου θέματος: Πραγματοποίηση 13ης γιορτής ελιάς και λαδιού με εισηγήτρια την κα Γαλανοπούλου.
Άραγε κύριε δήμαρχε τότε ήταν αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου και φέτος όπως μου απαντήσατε στη συνεδρίαση στις 9-7-2018 είναι αρμοδιότητα του νομικού προσώπου;
Δηλαδή κύριε δήμαρχε αρμοδιότητα του νομικού προσώπου είναι η αλλαγή τόπου διεξαγωγής της γιορτής χωρίς καμία διαβούλευση η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου γιατί πρέπει να γίνει αυτό ;
Ας δούμε τι είπατε μεταξύ άλλων σε εκείνο το συμβούλιο σχετικά με την προοπτική και αναβάθμιση της γιορτής.

Σας διαβάζω τα λόγια σας από τα πρακτικά:
“Όμως για να μπορέσουμε έτσι να προχωρήσουμε πιστεύω ότι έτσι όπως είναι ο θεσμός τώρα ο συγκεκριμένος και αφορά μελλοντικά πρέπει να αλλάξει καταρχήν το περιεχόμενο ένα, να αλλάξει η ημερομηνία , η ημερομηνία όπως γίνεται τώρα μέσα στον Αύγουστο παλιά μας απασχολούσε και αυτό το είχαμε καθιερώσει μπορεί να βρούμε κάποια άλλη ημερομηνία και πρέπει να γίνεται έκθεση γεωργικών προϊόντων και σε αυτή την έκθεση να έχουμε και μια διαφήμιση να συμμετέχουν έμποροι και τυποποιητές και για αυτό θεωρώ ότι η ημερομηνία αυτή του Αυγούστου δεν εξυπηρετεί γιατί όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.
Επίσης μπορούμε να δούμε μέσα από αυτή την γιορτή να δούμε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας ήδη το τοπικό σύμφωνο ποιότητας αλλά και άλλοι φορείς δίνουν τέτοια βραβεία τα οποία πρέπει να οργανώσουμε του χρόνου και να βραβεύεται το καλύτερο προϊόν και ταυτόχρονα να φέρουμε εξειδικευμένους όχι γενικά σε προγράμματα για συγκεκριμένες στοχεύσεις και προώθησης των αγροτικών προϊόντων.
Και κύρια πρέπει να αρχίσει να προβάλλεται και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προβάλλονται τα αγροτικά προϊόντα προς τα έξω .
Μια καλή προσπάθεια που γίνεται με το μετρό δεν φτάνει πρέπει βρούμε και άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε και να αναβαθμίσουμε έτσι την γιορτή ελιάς και λαδιού .”

Άραγε ερωτώ, κύριε δήμαρχε, πότε το νομικό πρόσωπο ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να γίνει διαβούλευση για αναβάθμιση της γιορτής;

Και συνεχίζετε:
“Και να μεγαλώσει το εύρος και μια εβδομάδα η έκθεση αυτή .
Και να γίνεται στην πόλη όπως ξεκινάει τώρα με την ταινία και άλλες εδώ στην πόλη και σε άλλες περιοχές για να καλύψει όλο το νομό αλλά εκεί να γίνονται όλες οι εκθέσεις”, προφανώς εννοούσατε την Σελλασία, κύριε δήμαρχε.

Προτάσεις σας , κύριε δήμαρχε, που αρκετές από αυτές και άλλες που θα έβγαιναν μέσα από μια διαβούλευση του ανώτατου οργάνου του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο, το νομικό πρόσωπο, και εμπλεκομένους φορείς θα στόχευαν στην αναβάθμιση.

Σας ερωτώ κύριε δήμαρχε όλα τα πιο πάνω που εισηγηθήκατε ότι πρέπει να γίνουν είναι αρμοδιότητα του νομικού προσώπου;
Ποιες από αυτές που εισηγηθήκατε τον Ιούλιο του 2016 έγιναν πράξη στην γιορτή του 2017;

Σας πληροφορώ ότι μια πρόταση σας έγινε πράξη στην γιορτή του 2017,και αυτή είναι η αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής της γιορτής και αυτή έγινε εξωθεσμικά την τελευταία στιγμή.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας σας λέτε:
“Παλιά οργανώναμε εμείς την γιορτή στο δήμο Οινούντος ξεκινάγαμε από το Πάσχα βγάζαμε προγράμματα κλπ.
Τώρα ο δήμος Σπάρτης δεν μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα ούτε το νομικό πρόσωπο μπορεί να κάνει και να ασχοληθεί με όλες τις δυνάμεις του γιατί το νομικό πρόσωπο έχει μισό υπάλληλο.
Αλλά θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη της γιορτής , αν θα λέγεται γιορτή ελιάς και λαδιού, αν λέγεται έκθεση αγροτικών προϊόντων λίγο έχει, να δούμε την εξέλιξη .
Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή οργανωτική , που θα δει αυτό το θέμα για την γιορτή μετά πως θα είναι, εκεί είναι το ζητούμενο”.

Άξια αναφοράς και διαχρονική ήταν η τοποθέτηση σε εκείνο το συμβούλιο του συναδέλφου, κου Κουμουνδούρου, ο οποίος είχε πει:
“Αγαπητοί συνάδελφοι όταν συζητάμε πραγματικά για την ταβέρνα σε μια οργάνωση αφήστε να εκφράσω την άποψη μου χάνουμε την ουσία.
Εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει όψη αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα και σε πολλές κατευθύνσεις. Καταρχάς θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμη οργανωτική επιτροπή ,να έχει άλλη ημερομηνία ,προτείνω να είναι αρχές της ελαιοκομικής περιόδου, βέβαια με τον φόβο του καιρού αλλά κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά επιτέλους και να έχουν αποτέλεσμα .
Να συνδεθεί με την παραγωγή ,να συνδεθεί με τα γεωπονικά πανεπιστήμια ,με διεθνή συνέδρια με χίλια δυο πράγματα τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε .
Η ουσία δεν είναι τώρα ποιος θα πάρει το μάμαλο …αν μας ενδιαφέρει το μάμαλο να φύγουμε από εδώ και να πάμε κάπου αλλού.”

Και φτάσαμε στο 2017 και το μόνο που κάνατε από αυτά που είπατε το 2016 ήταν να αλλάξετε την ημερομηνία την τελευταία στιγμή χωρίς να συζητηθεί καν στο δημοτικό συμβούλιο.
Και όταν μετά την γιορτή του 2017 σας ερώτησε ο συνάδελφος, ο κύριος Μπουγάδης, εάν μείνατε ευχαριστημένος από την γιορτή είπατε όχι και ότι τον Σεπτέμβριο θα καλέσετε τους φορείς για να συζητηθεί το θέμα χωρίς πάλι να κάνετε τίποτα.
Κύριε δήμαρχε, από όλες αυτές τις προτάσεις σας που είπατε το 2016 ότι χρειάζονται για αναβάθμιση της γιορτής και ίσως και άλλες προτάσεις που θα έβγαιναν μέσα από μια διαβούλευση φθάσαμε στο 2018 και λίγες μέρες πριν την γιορτή και να μην έχει γίνει τίποτα από εκείνα που εσείς είχατε πει σε εκείνο το συμβούλιο.

Ακόμη πιστεύετε, κύριε δήμαρχε, ότι το νομικό πρόσωπο μπορεί να τα κάνει όλα αυτά που είπατε το 2016 και εάν ναι γιατί δεν τα έκανε;

Και ερχόμαστε στην συνάντηση που έγινε στις 13 Ιουνίου του 2018 μετά από πρόσκληση του νομικού προσώπου να συζητήσουμε την τελευταία στιγμή με θέμα την αναβάθμιση της γιορτής.
Στην συνάντηση αυτή της 13ης Ιουνίου το μόνο που δεν συζητήσαμε ήταν για αναβάθμιση .
Εκεί φάνηκε κύριε δήμαρχε ότι είχατε συμφωνήσει προ πολλού με τον εμπορικό σύλλογο και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ότι αναβάθμιση είναι η μεταφορά της γιορτής στη Σπάρτη , χωρίς πάλι κύριε δήμαρχε να έχετε ενημερώσει για ένα τέτοιο θέμα το δημοτικό συμβούλιο.

Βρεθήκαμε πάλι σε προαποφασισμένες προσωπικές σας αποφάσεις σε συνεργασία με την πρόεδρο του νομικού προσώπου καθόσον ούτε στο νομικό πρόσωπο είχε συζητηθεί μέχρι εκείνη την στιγμή, με μέλη του Εμπορικού συλλόγου και με μέλη της αστικής εταιρίας, που και σε αυτήν δεν είχε συζητηθεί σε γενική της συνέλευση ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως είναι η μεταφορά τόπου διεξαγωγής της γιορτής καθότι όφειλε διότι έχει έδρα την Σελλασία στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε η γιορτή.

Προφανώς μέχρι εκείνη την στιγμή η κα Γαλανοπούλου συμπεριφερόταν σαν μέλος του Εμπορικού Συλλόγου, ως μέλος της οικογενειακής της επιχείρησης, και όχι ως πρόεδρος του νομικού προσώπου.

Ως προς τον Εμπορικό Σύλλογο έχω να πω ότι κατανοώ την συμπεριφορά του η οποία προέρχεται από την οικονομική κρίση όμως έχω να τους πω ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι ηθικό δηλαδή να πάρουν την γιορτή από την Σελλασία, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, και να την φέρουν στην Σπάρτη με την ψεύτικη δικαιολογία ότι έτσι θέλουν να την αναβαθμίσουν αποκρύπτοντας ότι θέλουν να την φέρουν κοντά τους προς όφελος ελάχιστων από τα μέλη του.

Θα έπρεπε τα μέλη του συλλόγου να σκεφτούν και να καθιερώσουν άλλες δράσεις , προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη τους, διότι αν έχουν αυτή την λογική σε λίγο θα υπάρχει απαίτηση μεταφοράς και άλλων γιορτών που γίνονται περιφερειακά όπως η γιορτή τσίπουρου, η γιορτή κάστανου η γιορτή μπουκουβάλας και τόσες άλλες που γεννήθηκαν , μεγάλωσαν και γίνονται στην περιφέρεια του δήμου.

Σε αυτή την συνάντηση πάλι εσείς κύριε δήμαρχε διορίσατε οργανωτική επιτροπή στα μέτρα σας για να νομιμοποιήσετε τις προαποφασισμένες αποφάσεις σας στην οποία δεν μας προτείνατε να συμμετέχουμε.

Κύριε δήμαρχε ερωτώ είναι αυτές πρακτικές λειτουργίας του δήμου σε τέτοια θέματα να παίρνονται αποφάσεις την τελευταία στιγμή για να καλύπτονται προσωπικές σας αποφάσεις που έχουν ληφθεί έξω από τα όργανα του δήμου και εν κρυπτώ;

Όλες αυτές οι ενέργειες σας κύριε δήμαρχε μόνο κακό μπορεί να κάνουν στον θεσμό που μαζί ξεκινήσαμε στο δήμο Οινούντος .
Θα καταλήξει ένα πανηγύρι μακριά από την λογική που την είχαμε ξεκινήσει, την λογική της προβολής και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, κύριε δήμαρχε, σας λέω ότι τέτοιες πρακτικές λήψης αποφάσεων παραπέμπουν σε λειτουργίες απολυταρχικών και συγκεντρωτικών μη δημοκρατικών καθεστώτων πρακτικές και νοοτροπίες που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο δήμο.