Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από τις τραγικές συνέπειες της «φονικής» πυρκαγιάς που εκτυλίχθηκε στις 23 Ιουλίου σε περιοχές της Αττικής.

Ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 80, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων, των τραυματιών και των ανθρώπων που έμειναν δίχως εστία.
Μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και κάθε είδους βοήθειας φτάνουν από παντού.

Υπενθυμίζεται το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα κάτωθι:
Στους φίλους που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα για τους αδελφούς μας που επλήγησαν από τις φωτιές μπορούν να φέρνουν ήδη πρώτης ανάγκης στο γραφείο του ερυθρού Σταυρού τμήμα Σπάρτης, από τις 8.30 έως τις 3 μμ ώρες γραφείου. Παρακαλώ να μην είναι τρόφιμα που μπαίνουν σε ψυγείο.
Όταν μαζευτούν αρκετά θα κατεβεί αυτοκίνητο του Ερυθρού Σταυρού να τα πάρει.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους!
Η πρόεδρος της εφορία αδελφών εθελοντών
Ποτούλα Ορφανού
τηλέφωνα ενημέρωσης: 27310 21649 & 6973520521

Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτές τις μέρες θρηνούμε δεκάδες νεκρούς. Αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές προέχει όλοι μας να σταθούμε συμπαραστάτες στην οδύνη των οικογενειών των θυμάτων και όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς και να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του εφιάλτη.
Άμεση ανάγκη σήμερα είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους συμπολίτες μας…
Απευθύνουμε έκκληση, οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης να έρθουν σε επαφή με δομές οι οποίες ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί στον νομό μας.
Ειδικότερα, όπως έχει δημοσιοποιηθεί στα τοπικά ΜΜΕ, στην Σπάρτη οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στη Σπάρτη, οδός Βρασίδου 133, τηλέφωνο 27310 21649 (υπεύθυνη κ. Βούλα Χατζή). Τα είδη συγκεντρώνονται ήδη από χθες Τρίτη, συνεχίζεται σήμερα και μέχρι την Παρασκευή 27/7 κατά τις ώρες 8.00′ πμ με 8.00′ μμ.
Συγκεκριμένα συλλέγονται: εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, τσάι, τρόφιμα που δεν χρειάζονται ψυγείο (πχ ζάχαρη, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, γάλα εβαπορέ, παιδικές τροφές, βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, κονσέρβες, κρουασάν κλπ), είδη ατομικής υγιεινής (χαρτικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, μωρομάντιλα, πάνες, σφουγγάρια πλυσίματος, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες κλπ), λοιπά είδη (πχ πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια).
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ανταποκριθούμε στην έκκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προσφέροντας αίμα στις κατά τόπους Μονάδες Υγείας».

Στην Αρεόπολη το Κέντρο Υγείας στηρίζει τους πυρόπληκτους και συγκεντρώνει ιατρικό υλικό όπως επιδέσμους, γάζες και αντιβιώσεις έως και την Πέμπτη 26 Ιουλίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά, παρέχονται στο τηλέφωνο 2733-051242

Αξιόλογη δράση αναλαμβάνουν οι DJ της Σπάρτης, οι οποίο σήμερα, Τετάρτη 25 Ιουλίου, θα συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Προ ημερών αναφέραμε το ρητό "Η ισχύς εν τη ενώσει". Ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη.
Οι DJ των μαγαζιών εστίασης της πόλης μας ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα και τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα καλούμε την Τετάρτη 25 Ιουλίου όλους τους συμπολίτες μας στην κεντρική πλατεία Σπάρτης από τις 3 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής) τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στον ερυθρό Σταυρό Σπάρτης.
Θα υπάρχει μουσικό Stage με τη συμμετοχή όλων μας».

Συγκέντρωση ειδών υγιεινής για τους πυρόπληκτους και από το Δήμο Ευρώτα: «Ο Δήμος Ευρώτα απευθύνει στους δημότες πρόσκληση προσφοράς ειδών υγιεινής για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των πυρόπληκτων.
Συγκεκριμένα καλούνται όσοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια να προσφέρουν τα εξής είδη : γάζες – αποστειρωμένους επίδεσμους, Betadine, Fucidin, ασπιρίνες, παυσίπονα, κρέμες – σπρεϋ για εγκαύματα, καθαρό οινόπνευμα, μωρομάντηλα, παιδικές πάνες.
Η συγκέντρωση αυτών πραγματοποιείται στο Γραφείο Κίνησης στη Σκάλα(έναντι ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών) για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 25, 26 και 27 Ιουλίου 2018 κι ώρες από 08:00π.μ. έως 03:00μ.μ.»

Ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνει και ο Δήμος Σπάρτης, ύστερα από έκκληση του Δήμαρχου Ραφίνας-Πικερμίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Ύστερα από την έκκληση του Δημάρχου Ραφίνας - Πικερμίου να μην συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και ρουχισμός γιατί υπάρχει υπερπροσφορά και είναι αδύνατη η διαχείριση του όγκου της, θα καταρτιστεί , σε συνεννόηση με το Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, κατάλογος με τις ανάγκες των πληγέντων.
Στη συνέχεια ο Δήμος Σπάρτης, με ανακοίνωσή του θα προχωρήσει στη συγκέντρωση συγκεκριμένων ειδών προκειμένου να προσφέρουμε στοχευμένα βοήθεια».

Σχετική ανακοίνωση στήριξης των πυρόπληκτων εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης συμμεριζόμενος τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Αττικής προτείνει στα μέλη του να βοηθήσουν την προσπάθεια στου Ερυθρού Σταυρού Σπάρτης θεωρώντας ότι είναι ο κατάλληλος φορέας βοήθειας συλλέγοντας εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, τσάι, τρόφιμα ( π.χ ζάχαρη, ζυμαρικά, αλεύρι, γάλα εβαπορέ, παιδικές τροφές, βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, κονσέρβες, κρουασάν κτλ) είδη ατομικής υγιεινής (χαρτικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, μωρομάντηλα, πάνες, σφουγγάρια πλυσίματος, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες κτλ ) λοιπά είδη ( πλαστικά πιρούνια, ποτήρια, πιάτα ).
Τα μέλη που επιθυμούν να προσφέρουν κάποια από τα παραπάνω είδη μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στη Σπάρτη, οδός Βρασίδου 133 τηλ 2731021649 ( υπεύθυνη κ. Βούλα Χατζή ) μέχρι την Παρασκευή 27 / 7 κατά τις ώρες 8:00πμ – 8:00μμ».

«Η απώλεια τόσων ανθρώπινων ψυχών,δυστυχώς πάνω από 70 οι νεκροί, από τις πυρκαγιές στην Αττική με συγκλονίζει. Εύχομαι ο θεός να δίνει δύναμη σε όλους όσους έχασαν τους ανθρώπους τους και ελπίζω να μπει τελεία στον αριθμό των νεκρών», σημείωσε με μήνυμά της στο facebook η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα.

Ο Δήμος Μονεμβασίας μετά την κήρυξη της χώρας από τον πρωθυπουργό σε τριήμερο εθνικό πένθος και στη μνήμη όσων χάθηκαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, ανακοίνωσε ότι σε κανένα δημοτικό χώρο δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις το διάστημα από 24 έως και 26 Ιουλίου.

Ο Δήμος Σπάρτης σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, έχουν σκορπίσει θλίψη σ΄όλη την επικράτεια.
Ο Δήμος Σπάρτης και το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, θρηνεί για τις ανθρώπινες απώλειες και συμμετέχει στο Εθνικό Πένθος και ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις σήμερα Τετάρτη 25 και αύριο Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Παρακαλούνται και οι Τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι να μην πραγματοποιούν πανηγυρικές εκδηλώσεις τις ημέρες αυτές.
Για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που θα αναβληθούν θα υπάρξει ανακοίνωση από το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, μετά το πέρας του τριήμερου πένθους».

Σημειώνεται πως σε ολόκληρη τη Λακωνία αναβλήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις από φορείς, και συλλόγους σε ένδειξη πένθους και σεβασμού προς τους νεκρούς και τους πληγέντες. Στο Σαϊνοπούλειο, ωστόσο, μπορεί η «Μαντάμ Σουσού» να πραγματοποιήθηκε κανονικά γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα αναβολής της παράστασης, όμως όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα θα διαθέσει μέρος των εσόδων της παράστασης προς ενίσχυση των πληγέντων. Η πρωταγωνίστρια Δήμητρα Παπαδοπούλου πριν την έναρξη ζήτησε να γίνει ένός λεπτού σιγή για τα θύματα και σημείωσε: «Προβληματιστήκαμε, όμως δεν είχαμε περιθώρια αναβολής. Το θέατρο πάντα λειτουργεί ως βάλσαμο, κι ίσως μας βοηθήσει σήμερα όλους». Στο τέλος της παράστασης, μετά την υπόκλιση έστρεψε τα χέρια και το βλέμμα προς τον ουρανό, δακρυσμένη.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Μητρόπολη Μάνης, στην οποία αναφέρεται: «Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Κόρινθο και στην Αττική και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της σε όλες τις οικογένειες των ανθρώπων που περνούν δύσκολες στιγμές.
Με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’, την προσεχή Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα τελεστεί τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εν πυρί τελειωθέντων αδερφών μας».

Το ΚΚΕ Λακωνίας με ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει:
«Η Τομεακή Eπιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Γιώργου Κυριακάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας για τον τραγικό θάνατο της μητέρας της συζύγου του, Mαυρίδου Βασιλείας εξαιτίας των θλιβερών γεγονότων που συνέβησαν στην Ανατολική Αττική λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας σε όλους όσους έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στους εκατοντάδες τραυματίες και σε αυτούς που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε μια στιγμή. Άμεσα να υπάρξει ολόπλευρη βοήθεια σε όλους έχουν πληγεί στους τραυματίες και πάνω απ' όλα σ' αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους».

Ασυγκίνητος δεν μπόρεσε να μείνει ούτε ο αθλητικός κόσμος. Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας και Περιφερειακός Σύμβουλος, Τάκης Καρράς, δήλωσε: «Εξελίσσεται μια τραγωδία στην χώρα μας με ανθρώπινα θύματα, τραυματίες, αγνοούμενους που την έφεραν οι πυρκαγιές στην Αττική.
Όλοι, ας προσευχηθούμε για εκείνους που άδικα έφυγαν από κοντά μας και για όσους προσωρινά λείπουν και ελπίζουμε να είναι καλά. Η συμμετοχή των στελεχών της Π.Υ., του στρατού και των εθελοντών αξίζουν να δεχτούν τον θαυμασμό μας και τις ευχαριστίες μας για ότι προσέφεραν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο τόπο μας σε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο άνθρωπος και η φύση δοκιμάζεται άδικα.
Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ας τους θυμούνται ως ήρωες για την θυσία τους στην προσπάθεια τους να σώσουν τα παιδιά τους,τους συνανθρώπους τους και τις περιουσίες τους».

«Με την ευχή αυτή να είναι η τελευταία τραγωδία της πατρίδας μας και με την προσευχή μας για τις ψυχές των θυμάτων της πύρινης λαίλαπας, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗ Π.Α.Ε. εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των πληγέντων.
Η οδύνη μας είναι βαθύτατη…»
, σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της η Αθλητική Ένωση Σπάρτης.