Ερώτηση με θέμα τις «πράξεις παράνομων και λαθραίων υλοτομιών δασικών δένδρων στην ευρύτερη περιοχή του ευαίσθητου δασικού οικοσυστήματος του Ταϋγέτου» κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας της ΔΗ.ΣΥ., Λεωνίδας Γρηγοράκος, στη Βουλή.

Ο κ. Γρηγοράκος στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι καταγγελίες των απλών πολιτών και φορέων για τις πράξεις παραβατικότητας, που άπτονται των αντικειμένων της δασικής νομοθεσίας, δεν περιορίζονται μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις όλης της Πελοποννήσου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λάκωνα Βουλευτή έχει ως εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες από απλούς πολίτες και φορείς, που αφορούν φαινόμενα και πράξεις παράνομων και λαθραίων υλοτομιών δασικών δένδρων στην ευρύτερη περιοχή του ευαίσθητου δασικού οικοσυστήματος του Ταϋγέτου. Μάλιστα οι καταγγελίες που έρχονται στο γραφείο μας δεν περιορίζονται μόνο στην εν λόγω περιοχή, αλλά και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις όλης της Πελοποννήσου και αφορούν όχι μόνο σε λαθροϋλοτομίες αλλά και σε καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροθηρίες κλπ. Αφορούν δηλαδή σε πληθώρα πράξεων παραβατικότητας που άπτονται των αντικειμένων της δασικής νομοθεσίας. Από την άλλη πλευρά, σε επικοινωνία με στελέχη των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών, πληροφορήθηκα την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι υπηρεσίες αυτές στην καθημερινή τους λειτουργία:

• Τα προγράμματα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών και Δασοπροστασίας δεν εκτελούνται, με αποτέλεσμα η ύπαιθρος και ιδιαίτερα τα δασικά οικοσυστήματα να είναι κυριολεκτικά στο έλεος όλων των παρανόμων και όσων εποφθαλμιούν το φυσικό περιβάλλον.
• Οι δασικοί υπάλληλοι είναι απλήρωτοι για τις υπερωρίες, τις περιπολίες και τις διανυκτερεύσεις τους στην ύπαιθρο εδώ και δυόμιση χρόνια. Μάλιστα, παρά την τελευταία τροπολογία σχετικά με τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, άμεση λύση δεν φαίνεται να μπορεί να δοθεί.
• Τα υπηρεσιακά οχήματα είναι ακινητοποιημένα είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω βλαβών και έλλειψης ανάλογων πιστώσεων.
• Οι ελλείψεις σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των δασικών υπηρεσιών ξεπερνούν κάθε όριο και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που αυτές οι υπηρεσίες έχουν καταφέρει να σηκώσουν το βάρος των δασικών χαρτών.
• Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού (70 Δασολόγοι και 30 Δασοπόνοι) έχει κολλήσει εδώ και δύο χρόνια, ενώ η προχειρότητα στο θέμα της πρόσληψης των εργατών κοινωφελούς εργασίας αντιπυρικής προστασίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
• Η υλοποίηση του ΠΔ για τις υπηρεσιακές στολές και τις ταυτότητες των δασικών υπαλλήλων έχει κολλήσει στα ιδεολογικά και γραφειοκρατικά γρανάζια της καθημερινής κυβερνητικής πρακτικής.
• Οι δασικοί υπάλληλοι και κυρίως οι Δασοφύλακες, που έχουν επωμισθεί και με την άσκηση των καθηκόντων της Αγροφυλακής, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα γραφεία αντί να βρίσκονται συνεχώς στην ύπαιθρο, που είναι ο εξ ορισμού χώρος δράσης τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
Σε ποιες συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να αλλάξει αυτή η τραγική εικόνα των Δασικών Υπηρεσιών;».