MANH. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και ζητούσαν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του.

Η πρώτη ήταν η από 26.3.2012 απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 55,30 MW στη θέση Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η δεύτερη ήταν η από 30.3.2012 απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής 22 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 47,9 MWστη θέση Προφήτης Ηλίας - Μακρυλάκκωμα - Τρυπιτή Σαγγιάς του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της Ελληνικής νομοθεσίας είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι, ενώ απέρριψε και όλους τους άλλους ισχυρισμούς τους.

Οι Μανιάτες για την συγκεκριμένη εξέλιξη αντιδρούν και μεταξύ άλλων αναφέρουν:

« Τρίτη ήταν και τότε ημέρα αποφράς! Η Μάνη - και όλη η Λακωνία - Εάλω;!
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» και απο το ΣτΕ για να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΑΓΓΙΑ (ΝΟΤΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟ) ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ…
Δεν είχαμε αυταπάτες! Γι’ αυτό και δεν περιμέναμε βέβαια από την «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» τού υπόδουλου μνημονιακού ελλαδιστάν να σηκώσει το βάρος της αντίδρασης και της αντίστασης στα τεράστια αμαρτωλά συμφέροντα που επιτίθενται –συνολικά στην Λακωνία, αλλά επί του προκειμένου-, στην «πικρή, δοκιμασμένη κι αγέρωχη πέτρα», την πάλαι ποτέ Αδούλωτη Μάνη μας, το «Ιερόν και ακαταγώνιστον κειμηλιαρχείο του Γένους των Ελλήνων» (…άντε να καταλάβουν - και κυρίως να νοιώσουν - τα λόγια Σου αείμνηστε μακαριστέ Ποιμενάρχη Χρυσόστομε, τα σπιθαμιαία ιδιοτελή μεγέθη που, κινούμενα μεταξύ απληστίας, φαυλότητας και αμετροέπειας, κακή τη μοίρα, κρατάνε τα κλειδιά των αποφάσεων…).
Μανιάτες που συνεχίζουν να αντιδρούν αναφέρονται στον αρνητικό ρόλο πολιτικών προσώπων όπως ο Δήμαρχος Αν. Πέτρος Ανδρεάκος, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι βουλευτές Λακωνίας αλλά και οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ…»

Μάλιστα ο εκδότης – δημοσιογράφος Γ. Π. Δημακόγιαννης προαναγγέλει χρήσιμες / κρίσιμες λεπτομέρειες - για τα τεκταινόμενα στη Μάνη και τη Λακωνία συνολικά -, στο υπό έκδοσιν 4ο τεύχος του περιοδικού Αδούλωτη Μάνη – Λακωνία οδός.