ΛΑΚΩΝΙΑ. «Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε χτες για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, αποτελεί άλλη μια κατάκτηση για τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα, αλλά περιέχει και διατάξεις με όφελος για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας» Αυτό αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη.
«Με το Άρθρο 2, λύνεται ένα πρόβλημα που λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας ελέγχου των δικαιολογητικών ταλαιπωρούσε σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων για υπαγωγή στην ασφάλιση τ. ΟΓΑ. Έτσι, όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ (με βάση το Άρθρο 40 του Ν. 4387/2016) δεν θα μένουν πια ανασφάλιστοι μετά την αίτησή τους για όσο καιρό διαρκεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Δεν θα στερούνται πλέον τα βασικά κοινωνικά, και ασφαλιστικά δικαιώματα και την υγειονομική περίθαλψη. Γιατί με την χτεσινή ψήφιση του Νόμου, θα υπάγονται στην ασφάλιση και σε όλα τα δικαιώματα από την πρώτη του μήνα που θα κάνουν έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ- όπου αυτό είναι απαραίτητο- είτε από την πρώτη του μήνα υποβολής στον ΕΦΚΑ του Απογραφικού Δελτίου.
Το Άρθρο 3 ισχύει και για τους ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ. Δηλαδή ο αγροτικός κόσμος θα μπορέσει επωφεληθεί από τις νέες ρυθµίσεις για τη διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών του παρελθόντος (έως τις 31/12/2016) για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία»».