Με ένα λιτό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρέτησε ο Βουλευτής Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης, τον σπουδαίο συλλέκτη Ευστάθιο Φινόπουλο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης γράφει:

«Διάβασα πριν λίγο στα “Κοινωνικά” τής Καθημερινής, την ανακοίνωση της εκδημίας ενός σημαντικού ανθρώπου: τού Στάθη Φινόπουλου.
Μέγας συλλέκτης, εξειδικευμένος στο Περιηγητισμό του ελλαδικού χώρου και της χαρτογραφίας από το 15ο έως το 19ο αιώνα. Η Συλλογή Φινόπουλου θεωρείται μοναδική στο είδος της και έχει δωριθεί από τον αείμνηστο Φινόπουλο-ευτυχώς-στο Μουσείο Μπενάκη.
Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια τής Έκθεσης μικρού μέρους τής Συλλογής του τον περασμένο Μάρτιο, στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο “Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αι.)”.
Με τιμούσε με τη φιλία του και θα τον θυμάμαι ως έναν εξαιρετικά ευγενή άνθρωπο, με αγάπη για την Ελλάδα και την Ιστορία της!».

Ο Ευστάθιος Φινόπουλος αναγνωρίζεται από το διεθνές ακαδημαϊκό και ερευνητικό κοινό ως ειδικός σε θέματα περιηγητισμού, χαρτογραφίας και τεκμηρίωσης εικονογραφικού υλικού, για τη διευρυμένη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται ως ελλαδικός χώρος και για την περίοδο από τον 15ο έως τον 19ο αι.

Το Μουσείο Μπενάκη αποδέχθηκε τη δωρεά της Συλλογής Φινόπουλου με σκοπό τη συντήρηση και αξιοποίησή της ως εργαλείο έρευνας και ιστορικής μελέτης. Η συλλογή στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο στην Αθήνα και λειτουργούσε με την εποπτεία του ίδιου του συλλέκτη.