ΣΠΑΡΤΗ. To πρόβλημα των Ρομά στη Σπάρτη έχει πλέον παγιωθεί ως τον υπ’ αριθμόν 1 κοινωνικό πρόβλημα. Ο συνολικός αριθμός των τσιγγάνων στην περιοχή της Σπάρτης ξεπερνά τα 500 άτομα, πολλά εκ των οποίων έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα στις εξής περιοχές: Γέφυρα Ευρώτα, Περιοχές Αγίου Σπυρίδωνα, Μαγούλας, Ορθίας Αρτέμιδος, Μουσικού Σχολείου, Ριβιώτισσας, Γούναρι, Καλαμίου, Αμυκλών, Ανωγείων, Τραπεζοντής, Παλαιοπαναγίας, Ξηροκαμπίου, Λευκοχώματος κλπ.

Όπως αναφέρει σε σχετική αναφορά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης κι επικεφαλής της «Ελπίδας» κ. Χρήστος Αλεξάκος υπάρχουν περίπου 85 οικογένειες με τάση αύξησης. Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη όταν κάποιες από αυτές τις οικογένειες φιλοξενούν άλλες ή μεμονωμένους Ρομά που έρχονται από άλλες περιοχές (π.χ. Κορινθία) χωρίς να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Την Τρίτη 10 Ιουλίου το χωριό Ριζά έζησε δυσάρεστες στιγμές. Αυτοκίνητο με 4 Ρομά «περιπολούσε», μέρα μεσημέρι, με θρασύτητα, «καταγράφοντας» πιθανούς στόχους σε σπίτια, αυλές και αυτοκίνητα της περιοχής. Οι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν από την θρασύτητα τους και με την βοήθεια και ντόπιου αστυνομικού κάλεσαν την Αστυνομία. Περιπολικό της ΕΛΑΣ κατέφθασε στην περιοχή προκειμένου να ελέγξει το ύποπτο όχημα αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού, ως συνήθως, οι Ρομά απομακρύνθηκαν εγκαίρως.

Προ ημερών γυναίκα που ζει μόνη σε απομονωμένη κατοικία στη Ριζά, μόλις που γλύτωσε από την επίθεση νεαρών Ρομά. Ενώ αυτή καθάριζε με την ηλεκτρική σκούπα, οι Ρομά, χρησιμοποιώντας σκάλα, προσπαθούσαν να εισέλθουν από παράθυρο του σπιτιού. Περαστική κάτοικος του χωριού τους είδε και ειδοποίησε, τελευταία στιγμή, την γυναίκα.

Αυτά τα περιστατικά είναι καθημερινά. Εκατοντάδες Σπαρτιάτες πολίτες ζουν κάθε μέρα με τον φόβο της κλοπής ή ακόμα και της αντιπαράθεσης με τους παραβατικούς Ρομά.

Δήμος, Πολιτεία και Αρχές δεν έχουν την επάρκεια να παρέμβουν. Δεν μπορούν δηλαδή να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους έναντι των πολιτών. Το πρόβλημα εξελίσσεται σε μάστιγα που κατατρώει την κοινωνική γαλήνη, το αίσθημα ασφάλειας και την ισονομία των πολιτών.