ΣΠΑΡΤΗ. Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα της μεταφοράς της Γιορτής Ελιάς και Λαδιού στη Σπάρτη έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Οινούντος κ. Σαράντος Καπετανάκης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Ιουλίου.

«Η Γιορτή είναι ένα προϊόν ξένο σε δημιουργία από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης», σημείωσε ο κ. Καπετανάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ανέφερε πως η γιορτή χρηματοδοτείται από το Δήμο και άρα αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Δ.Σ. και όχι προσωπικά ο Δήμαρχος.

Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Καπετανάκης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε τα κάτωθι:

«κύριε Δήμαρχε,
από τη λειτουργία του Δήμου Oινούντος μαζί ξεκινήσαμε ένα θεσμό, τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία. Επί αρκετά χρόνια ο θεσμός μεσουράνησε από επιτυχίες και αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο. Όμως επί δημαρχίας σας στο Δήμο Σπάρτης, και ειδικά τα τελευταία χρόνια, άρχισε να δείχνει σημάδια αποτυχίας. Δεν ξέρω εάν αυτό σας προβλημάτισε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την προηγούμενη χρονιά.

Εδώ θα επισημάνω ότι βασικός χρηματοδότης ήταν ο Δήμος Σπάρτης τα τελευταία χρόνια. Όμως από πέρυσι, την τελευταία στιγμή, αποφασίσετε προσωπικά την αλλαγή ημερομηνίας, χωρίς καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και, το βασικό, χωρίς να ζητήστε προτάσεις αναβάθμισής.

Και ερχόμαστε στη φετινή χρονιά. Πάλι χωρίς να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσατε προσωπικά τη μεταφορά της Γιορτής Ελιάς στη Σπάρτη. Την 13η-6-2018 μας καλέσατε σε συνάντηση για αναβάθμιση της Γιορτής. Εκεί ακούσαμε τα προαποφασισμένα, ότι μαζί με την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, και τον Εμπορικό Σύλλογο είχατε αποφασίσει την μεταφορά της Γιορτής της στη Σπάρτη.

Κύριε δήμαρχε σας επισημαίνω τα εξής:
1) Η Γιορτή Ελιάς έχει οργανωθεί και στηθεί επί δημαρχίας σας στο Δήμο Οινούντος τόσο από προσπάθειες του κυρίου Μανουσάκη, όσο και πολλών κατοίκων της Σελλασίας και της γύρω περιοχής. Είναι ένα προϊόν ξένο σε δημιουργία από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης.

2) Ο γενικότερος χαρακτήρας της Γιορτής είναι αγροτικός με πολλά στοιχεία μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής και δεν υπάρχουν προϊόντα γενικότερου εμπορίου.

3) Με την πρόταση μεταφοράς της Γιορτής θεωρεί ο Εμπορικός Σύλλογος ότι θα αυξήσει την επισκεψιμότητα πελατών στα μαγαζιά λιανικής. Αυτό για μένα δεν ισχύει, καθότι ο επισκέπτης της έκθεσης θα είναι περισσότερο εστιασμένος στα προϊόντα που αφορά η έκθεση. Πιθανώς και το ζητούμενο για τον Εμπορικό Σύλλογο είναι να αυξηθεί η κίνηση σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης και όχι η αναβάθμιση της Γιορτής.

4) Μέλημα του Εμπορικού Συλλόγου πρέπει να είναι η δημιουργία μιας έκθεσης, με πρωτοβουλία του ίδιου του Συλλόγου και σε συνεργασία με Δήμο και Επιμελητήριο, τη χειμερινή περίοδο όπου και τα καταστήματα έχουν χαμηλή κίνηση για την τόνωση του εμπορίου αυτή την περίοδο.

5) Η πρωτοβουλία αυτή του Εμπορικού Συλλόγου δείχνει απλά ότι θέλει να μεταφέρει τη γιορτή δίπλα στα μέλη του Συλλόγου του.

Τέλος, κύριε Δήμαρχε, θα μου πείτε ότι αυτό που το ζήτησαν οι εκθέτες και Εμπορικός Σύλλογος, όμως, πιστεύω ότι θέματα τέτοιου είδους, όπως η μεταφορά ημερομηνίας που έγινε πέρυσι και μεταφορά τόπου που γίνεται φέτος -και εφόσον ο Δήμος είναι ο χρηματοδότης- έπρεπε να ήταν θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου έγκαιρα ώστε να αναζητηθούν οι σωστές προτάσεις αναβάθμισης και όχι σπασμωδικές ενέργειες της τελευταίας στιγμής.
Δεν νομίζω ότι τέτοια θέματα λύνονται προσωπικά, αλλά ενωτικά. Τα χρήματα για τη Γιορτή τα βάζει ο Δήμος και όχι προσωπικά εσείς, κύριε Δήμαρχε».