ΛΑΚΩΝΙΑ. Αναστάτωση προκλήθηκε στο διαδίκτυο από την είδηση που εξαπλώθηκε ταχύτατα και αφορά στην εμφάνιση ενός απειλητικού ψαριού στις θάλασσες της Ελλάδας. Άμεσα το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παρενέβη κάνωντας λόγω για μυθεύματα και ευφάνταστα σενάρια που άσκοπα δημιούργησαν πανικό .
Η είδηση έγραφε: «Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της φονικής αθερίνας «καρχαρίας» κρούουν οι επιστήμονες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη απειλή στις ελληνικές θάλασσες.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ενοχοποιούν την αθερίνα «καρχαρίας» για τον πρόσφατο θάνατο 65χρονου λουόμενου στην περιοχή της Αναβύσσου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λοίμωξη που ξεκίνησε από διαμπερές τραύμα στην περιοχή του μηρού.

Η αθερίνα «καρχαρίας» παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές θάλασσες το 2009 και χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα της (σ.σ. οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτήν ως η «φεράρι» των θαλασσών). Αποκαλείται «καρχαρίας» λόγω του χαρακτηριστικού της πτερυγίου και καθώς διαθέτει τρεις σειρές μικρά αλλά κοφτερά δόντια, ενώ το μέγεθος της δεν διαφέρει από αυτό της συνηθισμένης αθερίνας.

Στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί κυρίως στον Σαρωνικό, σε Λακωνία και Μεσσηνία αλλά και στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το δάγκωμα της μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο και κακώσεις στα κόκκαλα και το στομάχι, μέχρι και τραυματικό ακρωτηριασμό των άνω ή των κάτω άκρων».