Η ταινία «Ο Δολοφόνος της Νύχτας» θα προβληθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου από την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου στις 9:30 μ.μ.
Πρόκειται για ένα αστυνομικό b-movie με νουάρ επιρροές και γυρισμένο σε ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ, χαρακτηριστικό δείγμα της (χαμένης) κινηματογραφικής απλότητας του κλασικού αμερικανικού σινεμά.

Τυπικό δείγμα των police procedural θρίλερ (αστυνομικά που εξιστορούσαν την έρευνα των αρχών για τη σύλληψη ενός εγκληματία) που άνθησαν μεταπολεμικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως η «Γυμνή Πόλη» του Ζιλ Ντασέν ή το «T-Men» του Άντονι Μαν, ο «Δολοφόνος της Νύχτας» εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με τη νουάρ ατμόσφαιρα και το ημι-ντοκιμαντερίστικο¬ σκηνοθετικό στιλ του. Οδηγημένο από μια στομφώδη αφήγηση off, που περιγράφει με ηρωικούς τόνους την άοκνη προσπάθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες, το μισοξεχασμένο αυτό b-movie ακολουθεί έναν επιθεωρητή και δύο ντετέκτιβ, επικεφαλής του ασταμάτητου ανθρωποκυνηγητού που εξαπολύεται για τη σύλληψη ενός κακοποιού ο οποίος τραυμάτισε θανάσιμα έναν συνάδελφό τους.

Παρά την ηχητικά ξεπερασμένη μελοδραματική αφήγηση και το μανιχαϊσμό των χαρακτήρων, ο αφανής κινηματογραφικός εργάτης Άλφρεντ Γουέρκερ (με την «αόρατη» βοήθεια του Άντονι Μαν) υιοθετεί έναν στεγνό διηγηματικό ρεαλισμό κι ένα υποδειγματικό τέμπο που ανεβάζει διαρκώς την ένταση, χαρακτηριστικά δείγματα της (χαμένης) κινηματογραφικής απλότητας του κλασικού αμερικανικού σινεμά, η οποία έπειτα από επτά δεκαετίες έχει μετακομίσει πλέον στην τηλεόραση («Law & Order», «CSI»).
Α/Μ. ΗΠΑ. 1948. Διάρκεια: 79΄.