Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ο Άγιος Βασίλειος» της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, η οποία ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη δεκαετή προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία (2008-2018).

Τη γιορτή άνοιξε ο Διευθυντής του Σταθμού π. Ηλίας Βουρβουριώτης καλωσορίζοντας τον Μητροπολίτη κ.κ. Ευστάθιο, τα μέλη του Δ.Σ. και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Στην ομιλία του ο Διευθυντής του Σταθμού γύρισε το χρόνο δέκα χρόνια πίσω, στις 22 Ιουνίου 2008, ημέρα κατά την οποία ο ποιμενάρχης της τοπικής εκκλησίας του ανέθεσε το εκ του μηδενός στήσιμο του βρεφονηπιακού σταθμού. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα 321 παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί κατά την πρώτη δεκαετία κι ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξε στο πρόσωπό του με την ανάθεση της διεύθυνσης του νεόδμητου τότε ιδρύματος.

Στη συνέχεια τα παιδιά του βρεφικού και του προνηπιακού τμήματος, παρουσίασαν την γιορτή που είχαν ετοιμάσει με τη βοήθεια του διδακτικού προσωπικού. Συγκινητική στιγμή ήταν όταν παιδιά προηγούμενων ετών, που παρευρέθησαν στην γιορτή μετά από κλήρωση αφού δεν ήταν δυνατόν και τα 321 παιδιά να είναι παρόντα, ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν με τους παρισταμένους τις αναμνήσεις τους από την βρεφική και προνηπιακή τους ηλικία.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μητροπολίτη κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, αλλά κυρίως στους γονείς, μίλησε για την αξία της οικογένειας, για το συζυγικό θεσμό και για τα παιδιά που χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμιά ελπίδα στο κόσμο για κάτι καλύτερο. Στη συνέχεια μοίρασε, όπως κάθε χρονιά, τα ενθύμια, δίνοντας την πολύτιμη ευχή του σε κάθε παιδί ξεχωριστά.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε το αναμνηστικό περιοδικό δεκαετίας που ετοίμασε με πολύ μεράκι η διεύθυνση του Σταθμού, ενώ προσφέρθηκαν από τον πλούσιο μπουφέ γλυκά και αναψυκτικά, που ευγενικά προσέφεραν οι γονείς.

Στον επίλογο της όμορφης βραδιάς, ο ουρανός φωτίστηκε με βεγγαλικά κάτω από τον ήχο του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» με στόχο να περάσει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική.

φωτογραφίες: Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης