ΜΑΝΗ.Το Σπήλαιο Διρού ήταν και παραμένει ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση, με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή, σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπάρχουν σε κάθε γωνιά του.

Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σχηματίστηκαν όταν η στάθμη της βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι βρίσκεται σήμερα.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού γίνεται με μικρές βάρκες, όπου ο βαρκάρης γίνεται και ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία καθ’όλη την διάρκεια της λιμναίας απόστασης.

Όμως κάποια πράγματα αλλάζουν…

Σταλαχτίτες είναι σπασμένοι. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αρκετά και υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια από τώρα να σταματήσει η λειτουργία του. Το πλήγμα θα είναι μεγάλο, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να απολαύσει τη διαδρομή του σπηλαίου με τις βάρκες. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία της περιοχής.

Στην έξοδο, μας καρτερεί το άγαλμα μιας Μανιάτισσας η οποία κρατά σφιχτά το δρεπάνι της και μας υπενθυμίζει τις ηρωικές Μανιάτισσες, οι οποίες με όπλο το δρεπάνι του θερισμού, ταπείνωσαν τον Ιούνιο του 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασά, στο ακρογιάλι του Διρού.

Το σπήλαιο του Διρού παρόλο που είναι λαβωμένο (Φωτογραφίες) παραμένει ένας προορισμός γεμάτος ιστορία και ακατέργαστη ομορφιά.