Μήνυμα του γ.γ. Συντονισμού Υπ. Εσωτερικών Τζ. Φιλιππάκου για την επέτειο της Μάχης του Διρού

ΜΑΝΗ. Λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού του στην Κρήτη στα πλαίσια του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος ο γ.γ. κ Φιλιππάκος, δεν στάθηκε δυνατόν να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Διρού. Το μήνυμά του έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται σήμερα 192 χρόνια μιας από τις σημαντικότερες νίκες που επέτυχαν οι Έλληνες, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Το πρωί της 22ας Ιουνίου του 1826 άρχισε ο τιτάνιος, ο υπέρτατος αγώνας των Μανιατών, για να σώσουν τα ιερά τους χώματα. Με 15.000 περίπου δυνάμεις, ο Ιμπραήμ πολιορκεί από στεριά και θάλασσα, το μοναδικό αδούλωτο κομμάτι της Ελλάδας, τη Μάνη. Τα στήθη των Μανιατών οχυρώνουν τα μετερίζια και υψώνουν μεσούρανα την τιμή, την ανδρεία και την δόξα της Μάνης, σαν αληθινοί απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών.
Η ίδια πανωλεθρία περίμενε τον Ιμπραήμ και στο δεύτερο μέτωπο που άνοιξε στην καρδιά της Μάνης, στο ΔΙΡΟ, όπου οι γυναίκες με τα δρεπάνια του θερισμού, με πέτρες, με ξύλα, με τα δόντια και τα νύχια ακόμα, ξέσχισαν και θέρισαν στην κυριολεξία τις δυνάμεις του.
Μια σοφή λαϊκή μας έκφραση λέει, πως "όσοι ορκίστηκαν στο θάνατο, βάδισαν προς την Δόξα και την ζωή".
Η σημασία της νίκης αυτής είναι αδιαμφισβήτητη, επειδή εάν έπεφτε ο Διρός, θα έπεφτε και η Βέργα, θα έσβηνε δηλαδή η Αδούλωτη Μάνη και κυρίως η Ελληνική επανάσταση.
Το μέλλον του κάθε ανθρώπου είναι γραμμένο στο παρελθόν του. Ως Μανιάτης, ξέρω ότι σε κάθε χρονική στιγμή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη του Έλληνα, στη δύναμη της ψυχής μας, στη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, στον πατριωτισμό των Ελλήνων και στα μέσα που η πατρίδα μας διαθέτει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμηθούμε τα λόγια του Πανεπιστημιακού κ. Χρήστου Γούδη:

"Είμαστε λίγοι και ταυτόχρονα πολλοί…
Γιατί κοιτάμε τη θάλασσα, κι αγναντεύουμε Ταίναρο,
Γιατί σηκώνουμε το βλέμμα μας κι αντικρίζουμε Ταΰγετο,
Γιατί βλέπουμε γυναίκες κι ερωτευόμαστε νεράιδες,
Γιατί εμείς είμαστε Μανιάτες".

Η φιλοπατρία, η δύναμη και το θάρρος των Μανιατών στέλνουν σήμερα, πιο έντονα από ποτέ, το δικό τους μήνυμα. Ας το ακούσουμε!

Όλοι μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε στη ζωή μας, μετά από πολύ καιρό, την ελπίδα και το χαμόγελο.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία από το να προσφέρει κανείς στην πατρίδα του. Δηλώνω το δικό μου παρόν, με γνήσια συναισθήματα, σε ότι αφορά στη Μάνη και τους Μανιάτες».