Γράφει ο Θάνος Ορφανός*

Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας ανοίγει ο δρόμος για τη συνεργασία των δύο λαών μακριά από εθνικισμούς και αντιπαλότητες, διασφαλίζοντας τα δίκαια της χώρας μας.

Υπάρχουν προοπτικές μέσα στα πλαίσια των υπερεθνικών οργανισμών που συμβάλουν στη φιλία και την συνεργασία των λαών και να λυθούν ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργεί την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση που μαστίζει τα Βαλκάνια.

Σήμερα η επίλυση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της γείτονος δημιουργεί τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την καλή γειτονία και για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

Οι εθνικιστικές κορώνες δεν ωφελούν καμιά πλευρά γιατί στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας συνυπάρχουν για πολλά χρόνια πολλές εθνότητες και οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας, μετά τη συμφωνία θα πρέπει να λάβει ενωτικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να περιθωριοποιήσουμε το σκοταδισμό του εθνικισμού καλλιεργώντας το νέο πατριωτισμό και την εθνική ομοψυχία.

Μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει οικονομική συνεργασία προς το συμφέρον του έλληνα παραγωγού, εργαζόμενου και επιχειρηματία.

Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα μέσα σε αυτά τα πλαίσια και στους νέους ανθρώπους των δύο χωρών να έρθουν πιο κοντά μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και μαθητών.

Έτσι η χώρα θα διευρύνει το τουριστικό της κοινό με αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα και για το κράτος και για την εγχώρια αγορά. Να γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι απορρίπτοντας το σωβινισμό, τον εθνικισμό και το σκοταδισμό.

Τα ανωτέρω έχουν κοστίσει στο έθνος και το λαό μας και σήμερα η εξωτερική πολιτική γίνεται με ήπια διπλωματία και όχι με παλικαρισμούς.

Είμαι βέβαιος ότι στα χρόνια που έρχονται ο λαός μας θα ανακτήσει την χαμένη του αξιοπρέπεια αποβάλλοντας τα φοβικά σύνδρομα.

*Φοιτητής Ανθρωπολογίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr