Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Μπορεί η Μυθική ΑΡΓΩ να κατάφερε να περάσει τις Συμπληγάδες Πέτρες που συνάντησε στο ταξίδι της, αλλά οι Σπαρτιάτες είναι μάλλον αδύνατο να καταφέρουν να περάσουν τις «Συμπληγάδες» που βρίσκουν μπροστά τους, όταν επιχειρούν να βαδίσουν στην πόλη τους.

Πρόκειται, φυσικά, για τα πεζοδρόμια της πόλης, τα οποία , ενώ έγιναν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους πεζούς, είναι, κάποιες φορές, κυριολεκτικά αδιάβατα.

Στη Σπάρτη, όταν γίνεται συζήτηση για τα πεζοδρόμια, αυτή επικεντρώνεται, σχεδόν αποκλειστικά, στα πεζοδρόμια του κέντρου, των οποίων τα βασικά προβλήματα είναι η διαρκής και ασφυκτική «περικύκλωσή» τους από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα τραπεζοκαθίσματα και οι άλλες κατασκευές που αναπτύσσονται πάνω τους και η υπαίθρια έκθεση εμπορευμάτων.

Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί , εκτός από τα πεζοδρόμια του κέντρου , υπάρχουν και τα πεζοδρόμια των περιφερειακών οδών αλλά και τα συνοικιακά πεζοδρόμια όπου η κατάσταση είναι πολλές φορές τραγική.

Η Α. Νίκωνος , για παράδειγμα , είναι μια κεντρική οδός της πόλης , παράλληλη της Παλαιολόγου , της οποίας τα πεζοδρόμια είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και σε ορισμένα σημεία ΑΔΙΑΒΑΤΑ εξαιτίας της κακής κατάστασής της επιφάνειάς τους , των ακλάδευτων δέντρων που είναι φυτρωμένα στις παρυφές τους, των θάμνων και των αγριόχορτων που βρίσκουν εκεί γόνιμο έδαφος και γίνονται αφρικανική σαβάνα, των αυτοκινήτων που παρκάρουν επάνω τους καλύπτοντας πολλές φορές ΟΛΟ το πλάτος τους, των πάσης φύσεως εμποδίων (κινητών και ακίνητων) που βρίσκονται σ’ αυτά (κάδοι σκουπιδιών, γλάστρες, ράμπες, σκαλοπάτια, κάγκελα, στέγαστρα υπογείων, «σκαλοπάτια» από ανισόπεδα τμήματα, οικοδομικά υλικά, κ.α.) .

Η ανάγκη διευθέτησης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων της πόλης στο σύνολό τους , και η αποκατάσταση της βατότητας και της πρόσβασής τους από τους πεζούς και τα ΑΜΕΑ στους οποίους ανήκουν, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης που έχει ο δήμος στα χέρια του μαζί με τις πεζοδρομήσεις του κέντρου είναι, πλέον, για τη Σπάρτη ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ !!!

* Οι φωτογραφίες είναι από πεζοδρόμια της οδού Α. Νίκωνος (11-6-2018)