Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Την Κυριακή, 17 Ιουνίου, ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή των μελών και φίλων του, στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Οι εκδρομείς αρχικά σταμάτησαν στον Τόπο της Θυσίας, λίγο πιο έξω από τα Καλάβρυτα, όπου οι ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν, εν ψυχρώ, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, το σύνολο του ανδρικού πληθυσμού της μαρτυρικής πόλης, από δεκατεσσάρων ετών και άνω, ως αντίποινα για τούς νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες στη μάχη της Κερπινής με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, που είναι στενά συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821. Στο Μουσείο της Μονής φυλάσσεται, μεταξύ άλλων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων, το θρυλικό λάβαρο της Επανάστασης, κάτω από το οποίο – σύμφωνα με την παράδοση - όρκισε τους επαναστάτες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Ακολούθησε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, που κτίσθηκε το έτος 362 μ. Χ. από τους αδελφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, οι οποίοι βρήκαν με θαυματουργικό τρόπο την εικόνα της Παναγίας, φτιαγμένη από μαστίχα και κερί, από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή διαθέτει νέο ανακαινισμένο εκκλησιαστικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται βαρύτιμα άμφια, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι, χειρόγραφα με εξαίρετες μικρογραφίες, ιερά Ευαγγέλια, βυζντινές εικόνες κ.α..

Μετά το μεσημεριανό φαγητό οι εκδρομείς πήγαν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο της μαρτυρικής κωμόπολης. Το Μουσείο περιλαμβάνει μουσειολογικό υλικό που αναφέρεται στην περίοδο της Κατοχής στα Καλάβρυτα και στο Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Στις 17:23 μ.μ. οι εκδρομείς επιβιβάστηκαν στα νέα σύγχρονα βαγόνια του οδοντωτού Καλαβρύτων για να κατέβουν στο Διακοπτό μέσω της χαράδρας του Βουραϊκού. Ο οδοντωτός εγκαινιάστηκε το 1896, αποτελώντας ένα από τα δυσκολότερα έργα της εποχής του. Ονομάζεται «οδοντωτός» γιατί όταν η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10% χρησιμοποιεί την τεχνική της οδόντωσης, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ο μικρός σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι, περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων. Η διαδρομή είναι με μια λέξη συγκλονιστική κι αξίζει κάποιος να την κάνει έστω και για μια φορά στη ζωή του.

Η επιστροφή στη Σπάρτη έγινε μέσω της νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου- Πατρών και κατόπιν δια της Κορίνθου-Τριπόλεως, μέσα σε ατμόσφαιρα κεφιού και χαράς. Τον τόνο έδωσαν με τα τραγούδια που ερμήνευσαν δια ζώσης ο Γορτύνιος Γιάννης Νακόπουλος και η φίλη των Γορτυνίων Μαρία Λαμπροπούλου. Φτάνοντας στη Σπάρτη όλοι δήλωσαν ευχαριστημένοι από την εκδρομή κι έδωσαν ραντεβού για το προσεχές φθινόπωρο.