ΣΠΑΡΤΗ. To ελληνικό θέρος χαρακτηρίζεται από την θανάσιμη, συχνά, απειλή των πυρκαγιών. Η Λακωνία έχει υποστεί επι σειρά ετών την δίνη της πυρκαγιάς με δεκάδες θύματα και αμέτρητες εκτάσεις δάσους και καλλιεργειών που έγιναν στάχτη. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των αστικών πυρκαγιών όταν μέσα στην πόλη και σε χωριά σπίτια παραδίδονται στις φλόγες και γέροντες σβήνουν λίγο πριν καταφθάσει ασθμαίνουσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου Σπάρτης δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν έγκαιρα από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Σπάρτης και επικεφαλής της Παράταξης «Ελπίδα» κ. Χρήστου Αλεξάκου για αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος πυρασφάλειας και πυρόσβεσης μέσα στα χωριά, χειμώνα - καλοκαίρι, κατά τα πρότυπα του Καστορείου, όχι μόνον δεν ευαισθητοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης αλλά δεν τέθηκε καν προς συζήτηση – ψήφιση. Απόλυτη και προκλητική αδιαφορία.

Όμως οι εξελίξεις και οι ανάγκες έρχονται να δικαιώσουν τον κ. Αλεξάκο και να αφήσουν παντελώς εκτεθειμένο τόσο τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη όσο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Μοιράγια.
Ο ίδιος ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ό ίδιος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης κάνουν έκκληση για αξιοποίηση του εθελοντισμού στην πυροπροστασία και πυρόσβεση.

Ο κ. Αλεξάκος με τη νέα παρέμβασή του προς τον Αρχηγό του Π.Σ. και τον γ.γ. Π.Π. σχολιάζει: «Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Σπάρτης βρίσκεται ΔΙΑΡΚΩΣ πίσω από τις εξελίξεις, όχι μόνον πρέπει να μας απασχολήσει για την αποτελεσματικότητα της πορείας του Δήμου, αλλά κυρίως για την αδυναμία αξιοποίησης ευκαιριών στο όνομα της ανομιμοποίητης οίησης που τον διακατέχει».

Η αναφορά του έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ:
1) Αξιτότιμο Κο. Ιωάννη Καπάκη , Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη.
2) Αξιότιμο Κο Σωτήριο Τερζούδη, Αντιστράτηγο - Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.
ΚΟΙΝ:
1) Αξιότιμο Κο Ευάγγελο Βαλιώτη, Δήμαρχο Σπάρτης.
2) Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Σπάρτης
3) Αξιότιμο Κο Αθανάσιο Κολυβήρα, Πύραρχο - Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης.
4) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Περί σύστασης Εθελοντικών Ομάδων Πυρόσβεσης στο Δήμο Σπάρτης και άρνηση Δημάρχου Σπάρτης για σχετική υλοποίηση.

Αξιότιμοι Κύριοι Γενικέ Γραμματέα και Αρχηγέ,
Ι. Πριν λίγες ημέρες, είχα την τύχη να παρακολουθήσω, στον τηλεοπτικό δίαυλο της ΒΟΥΛΗΣ, την Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών του Εθνικού μας Κοινοβουλίου και, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπίστωσα την, διαχρονική πληρότητα, οργάνωση, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού μας Σώματος, αλλά και τις, εκπληκτικές, γνώσεις και εμπειρίες σας, που, αναμφίβολα, δικαιώνουν απόλυτα εκείνους που σας Επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν την εύορκη άσκηση των Ανωτάτων Κρατικών Λειτουργημάτων Σας.
ΙΙ. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κύριε Αρχηγέ,
Ειλικρινά εντυπωσιάστηκα, και από την προτροπή Σας για την αξιοποίηση το εθελοντισμού, αλλά και από την επίσης, εύστοχη, προτροπή Σας για να τον αξιοποιήσουμε, όπου εμφανίζεται.
ΙΙΙ. Εδώ στο Δήμο Σπάρτης και ειδικότερα στον τόπο καταγωγής μου Καστόρειον (Κωμόπολη του Βόρειου Ταϋγέτου), ο επιθυμητός, εθελοντισμός εκδηλώθηκε από όλους μας, άμεσος και έντονος , δυστυχώς όμως όχι και από τον Δήμαρχό μας (βλέπε ενδεικτικά μεταξύ άλλων ΜΜΕ- συνημμένα δημοσιεύματα της 4-5-18 και ης 25-5-18 έγκριτης τοπικής εφημερίδος «Λακωνικός Τύπος» και των έγκριτων ιστοσελίδων NOTOSPRESS.GR με ημερομηνίες 8-5-18 και 22-5-18 και APELA.GR με ημερομηνία 3-5-18). Παρά ταύτα όμως, ο αξιότιμος Κύριος Δήμαρχός μας, για μόνον το λόγο ότι εγώ, τον αντιπολιτεύομαι με την επιβαλλόμενη ευπρέπεια και κοσμιότητα (διότι για αυτό ακριβώς με εξέλεξε ο λαός της Σπάρτης), αγνόησε παντελώς, ως μη έδει, την πρότασή μου αυτή περί των εθελοντών, χωρίς καν να την προωθήσει προς ψήφιση (ως όφειλε και υποχρεούτο) στην Ολομέλεια του Δημοτικού μας Συμβουλίου για να κριθεί αρμοδίως και δεόντως.
IV. Με την ευκαιρία, θεωρώ καθήκον μου, να σας ανακοινώσω ότι, εξ όσων άριστα προσωπικώς γνωρίζω, αλλά έχω και πληροφορηθεί από πλειάδα ηγετικών στελεχών της τοπικής κοινωνίας μας, όλοι οι Σπαρτιάτες αλλά και όλοι οι Λάκωνες ανεξαιρέτως, μόνον επαινετικά εκφράζονται και για την τοπική ηγεσία αλλά και για όλους ανεξαιρέτως τους Πυροσβέστες του Δήμου μας.
V. Κατόπιν των προεκτεθέντων, Σας παρακαλώ, να δώσετε τις δέουσες οδηγίες στον Κύριο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, για να καθοδηγήσει δεόντως, την ήδη συγκροτημένη Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης Καστροείου, για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της. Όμως, στην περίπτωση κατά την οποία, Εσείς εκτιμάτε, ότι, μια ευθεία και έγγραφη εντολή Σας στους εν Σπάρτη υφισταμένους Σας για να στηρίξουν την πρότασή μου, ίσως δυσαρεστήσει τον ατνιδρώντα Κύριο Δήμαρχο Σπάρτης, νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να δώσετε προφορικώς, μόνον, τις δέουσες εντολές στους υφισταμένους Σας, για να στενοχωρηθεί λιγότερο ο Αξιότιμος Κύριος Δήμαρχος. Αυτό θα είναι, νομίζω, το καλύτερο.
VI. Τέλος, Σας γνωρίζω ότι, τις ήδη συγκροτημένης και δρώσης Εθελοντικής Ομάδας Κασοτρείου Σπάρτης, προεξάρχη ο τεχνικός κ. Βασίλειος Χ. Λαγανάς που είναι και εκλεγμένο μέλος της Τοπικής Ενότητας Καστορείου του Δήμου μας. Ακόμη, για να μιμηθούν και άλλοι την εθελοντική προσφορά του, ίσως να αποβεί χρήσιμη μια έγγραφη εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επιβράβευση του κ. Λαγανά, η οποία με δική μου φροντίδα, θα αποσταλεί σε όλες τις Τοπικές Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας.
Μετά τιμής,
Χρήστος Αλεξάκος
Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης ‘ΕΛΠΙΔΑ’»