ΣΠΑΡΤΗ. Τελικά οι πληροφορίες των ΜΜΕ που έσπευσαν να παρουσιάσουν τον Στέφανο Χίο ως υποψήφιο Δήμαρχο Σπάρτης, που κατέρχεται προκειμένου να αποπέμψει τους «μπολσεβίκους» απο τον Δήμο, δεν ήταν και τόσο ακριβείς.

Επιθυμία του Σπαρτιάτη, στην καταγωγή, δημοσιογράφου είναι να στηρίξει στον Δήμο Σπάρτης εκείνη την Δημοτική Παράταξη που θα εγγυάται με την εκλογή της την μετάβαση της πόλης απο τη σημερινή στάσιμη κατάσταση σε μια περίοδο υπερήφανης ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά ο Στέφανος Χίος, φαίνεται να ενοχλείται με όσα συμβαίνουν στην πόλη που μεγάλωσε και να θυμώνει όταν βλέπει να μην ενισχύονται απο την κοινωνία εκείνοι που θέλουν την αλλαγή, την αξιοπρέπεια και την πρόοδο.

Η στήριξη ενός πατριωτικού μετώπου απο τον όμιλο «Μακελειό» δεν μπορεί να αποκλειστεί. Βέβαια αυτό το οποίο έχει σήμερα ανάγκη η Σπάρτη και όλος ο Δήμος δεν είναι οι γνωστές πατριωτικές κορώνες περί ιερών και οσίων αλλά η πατριωτική συνείδηση να κάνει ο κάθε δημότης το καλύτερο που μπορεί για να βγει ο τόπος από τον μαρασμό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συμμετοχή, παρέμβαση και παραδειγματισμό, γνώση των προβλημάτων και αντίληψη των συνθηκών.

Άλλωστε αυτό το ζητούμενο για τη Σπάρτη ήταν γνωστό απο την εποχή που το εκλογικό σύστημα δεν ευνοούσε και δεν εξασφάλιζε μικρές ή νεοφανείς κινήσεις. Τότε δηλαδή που το «σύστημα» διατήρησε στην επιφάνεια παρατάξεις με λογής – λογής πατριώτες παρόλο που υπήρχαν και προτάσεις και φωνές αυθεντικές και ανεξάρτητες.

Σε καμία περίπτωση με την έννοια πατριωτικό ο Στέφανος Χίος δεν μπορεί να εννοεί την πολιτική ιδεολογική περιχαράκωση μια δημοτικής παράταξης στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Συστήματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν για την πόλη επιζήμιο γιατί θα διασπούσε δυνάμεις και θα κατακερμάτιζε δομημένες ομάδες πατριωτών. Ο Στέφανος Χίος είναι έμπειρος και σίγουρα - αν οι συνθήκες το επιτρέψουν όπως και ο ίδιος επισημαίνει - θα πράξει αυτό που τελικά θα ωφελήσει την πόλη πέρα και πάνω απο προσωπικές φιλοδοξίες ή νευρικές υποδείξεις τρίτων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια την αλλαγή δεν φέρνουν οι ζυμώσεις στην καφετέρια αλλά το ανασκούμπωμα και η ευθεία έκθεση στην κρίση των πολιτών. Πατριώτης είναι αυτός που με δικά του μέσα και πόρους εκτίθεται στην κρίση των δημοτών για το όραμα που έχει και για τον τρόπο που επιλέγει να το υλοποιήσει.