Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Το άγαλμα του Λεωνίδα της Σπάρτης , μπροστά στο στάδιο , έργο του μεγάλου μας γλύπτη Φαληρέα , το οποίο τοποθετήθηκε εκεί στα 1969 , αποτελεί το σπουδαιότερο αξιοθέατο της πόλης , με μεγάλη και διαρκή επισκεψιμότητα . Θα ‘πρεπε γι’ αυτό ο περιβάλλων χώρος , καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψης του σταδίου , να είναι αντάξιος τις τιμής που του έγινε , να φιλοξενεί , δηλαδή , το άγαλμα του κορυφαίου Ήρωα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας . Δυστυχώς , μετά από 50 περίπου χρόνια , όχι μόνο δεν έχει γίνει σχεδόν καμιά παρέμβαση ουσιαστικής αναβάθμισης του χώρου , αλλά - αντίθετα - ο χώρος παραμένει αφρόντιστος , επιβαρυμένος και υποβαθμισμένος :
-Μάρμαρα ρυπαρά , ραγισμένα , σπασμένα και αποκολλημένα , που μάταια «φωνάζουν» για αντικατάσταση και αποκατάσταση .
-Μια είσοδος σταδίου «τραγική» , γενικώς , δίπλα ακριβώς από το άγαλμα .
-Σωληνώσεις ποτίσματος και ηλεκτροφωτισμού , εναέριες και «αναρριχώμενες», περιπλεγμένες και κρεμασμένες όπου δη .
-Σκουριασμένες σιδεροκατασκευές γύρω από το μνημείο .
-Προβολείς που «φώτιζαν» τις σπαρτιατικές ασπίδες στο κιγκλίδωμα του σταδίου , φθαρμένοι και ξεκολλημένοι κρέμονται σ’ όλο το μήκος της πρόσοψης του σταδίου , θλιβερά απομεινάρια μιας αμφίβολης σκοπιμότητας παρέμβασης που σίγουρα κόστισε αρκετά στον δημότη .
-Δεντράκια απεριποίητα και χέρσο παρτέρι με αγριόχορτα .
-Τσιμεντένιοι αγωγοί που αδειάζουν «χύμα» τα νερά ποτίσματος του χλοοτάπητα του σταδίου , σχηματίζοντας φυσικές γούρνες .
-Ταμπέλες και αυτοκόλλητα γύρω από το άγαλμα που προσβάλλουν τον χώρο ΚΑΙ αισθητικά .
-Αγριόχορτα φυτρωμένα παντού , σ’ έναν χώρο που η καθαριότητα και η φροντίδα θα ’πρεπε να είναι καθημερινή .
-Χώροι πάρκινγκ αυτοκινήτων δεξιά και αριστερά από το άγαλμα !!!
-Κάδοι σκουπιδιών σε απόσταση λίγων μέτρων , ένθεν κι ένθεν .
-Μια σημαία του δήμου Σπάρτης φθαρμένη , η οποία ίσως κάνει την αυτοκριτική της.
-Παρεμβάσεις «εικαστικές» από διάφορους Ηλίθιους και Πανηλίθιους πάνω στο άγαλμα (όπως το πλαστικό μπρασελέ που είναι σήμερα φορεμένο στο σπαθί) , τις οποίες ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει τον κόπο να απαλείψει .
Η κατάσταση του σημαντικού αυτού ιστορικού χώρου μας κάνει (δυστυχώς) να βάζουμε ερωτηματικό στο περίφημο ποίημα του ΣΟΛΩΜΟΥ που είναι χαραγμένο στη βάση του αγάλματος :

Ω! τριακόσιοι ! Σηκωθήτε
και ξανάλθετε σ' εμάς
τα παιδιά σας θελ' ιδήτε
… πόσο μοιάζουνε με σας (;;;)

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει , ΑΜΕΣΑ , να θέσει κάτω από καθεστώς καθημερινής προστασίας , φροντίδας και βελτίωσης το χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα , αλλά , κυρίως, να προβεί σε μια ολοκληρωμένη και υψηλών προδιαγραφών Μελέτη ριζικής αναβάθμισης του χώρου πέριξ του αγάλματος του Λεωνίδα και της πρόσοψης του σταδίου ΚΑΙ για λόγους σεβασμού προς την ιστορία της πόλης και Τιμής προς τον Βασιλιά – Σύμβολο Λεωνίδα ΚΑΙ για λόγους αισθητικής ΚΑΙ για να μην είναι αρνητική η πρώτη εντύπωση των επισκεπτών της Σπάρτης σχετικά με την εικόνα της πόλης .