Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Ιουνίου, σε ηλικία 89 ετών ο Λάκωνας επιχειρηματίας και αθλητικός παράγοντας, Παύλος Γιαννακόπουλος.

Ήταν ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ μαζί με τους αδερφούς του Θανάση και Κωνσταντίνο, ενώ με τον Θανάση αποτέλεσαν το κορυφαίο δίδυμο αθλητικών παραγόντων στην ισοτρία του ελληνικού αθλητισμού αναλαμβάνοντας τον μπασκετικό Παναθηναϊκό και οδηγώντας την αθηναϊκή ομάδα και το ελληνικό μπάσκετ στα ύψη.

Με καταγωγή από τη Σελλασία, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου 1929, διατηρώντας όμως στενούς δεσμούς με την πατρογονική γη, στεκόμενος δίπλα τόσο σε φορείς του χωριού του όσο και ευρύτερα στην Σπάρτη.

Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και αρχικά εργάστηκε στο Φαρμακείο του πατέρα του, μαθαίνοντας πολλά από τα μυστικά των φαρμάκων. ανέλαβε τα ηνία της οικογένειας ως πρωτότοκος μετά τον θάνατο του πατέρα του και το 1960 μαζί με τα αδέλφιά του ίδρυσε την εμπορική εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία το 1971 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΒΙΑΝΕΞ, χάρη στην βραχύβια ενασχόλησή του με το εμπόριο της μπανάνας, που απέφερε στην οικογένεια σημαντικά κέρδη. Τα επόμενα χρόνια ξεκίνησε την βιομηχανική της δραστηριότητα στον χώρο του φαρμάκου και την δεκαετία του ογδόντα γιγαντώθηκε με σειρά εξαγορών των ελληνικών παραρτημάτων ξένων φαρμακευτικών εταιρειών. Σήμερα η ΒΙΑΝΕΞ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους στην Ελλάδα με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Το μικρόβιο με τον αθλητισμό τού το κόλλησε ο πατέρας του που ήταν όμως οπαδός του Απόλλωνα Αθηνών. Το 1972, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έγινε μέλος του Παναθηναϊκού και από τον επόμενο χρόνο άρχισε να ασχολείται με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού ως επικεφαλής της παράταξης «Παναθηναϊκός Συναγερμός». Στις 25 Μαΐου 1976, ανέλαβε γενικός αρχηγός και πρώτος αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού. Το 1979, ήταν η χρονιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρασε από τον ημιεπαγγελματισμό στον επαγγελματισμό και ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν από τους βασικούς υποψηφίους για να αναλάβει τις τύχες ΠΑΕ. Όμως την τελευταία στιγμή πλειοδότησε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος επανήλθε στα διοικητικά του συλλόγου, αναλαμβάνοντας την προεδρία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στις 10 Ιουνίου 1987. Από το 1992 αφιέρωσε όλο του το είναι στην ομάδα μπάσκετ, η οποία αυτονομήθηκε και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (ΚΑΕ). Επί των ημερών του και έως το 2012, όταν και παρέδωσε τα ηνία της ομάδας στον μοναχογιό του Δημήτρη, η ομάδα μεγαλούργησε, κατακτώντας 6 ευρωπαϊκούς τίτλους, 1 διηπειρωτικό, 13 Πρωταθλήματα και 9 Κύπελλα Ελλάδας, ενώ την πράσινη φανέλα φόρεσαν σπουδαίοι καλαθοσφαιριστές.

Το 2008, επανήλθε στα ποδοσφαιρικά πράγματα με το βραχύβιο σχήμα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», ενώ οι σπουδαίες μπασκετικές επιτυχίες σε σύγκριση με την φτωχή συγκομιδή σε τίτλους του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού τον έκαναν σύνθημα στα χείλη των οπαδών του ΠΑΟ: «Παύλο Θεέ, πάρε την ΠΑΕ!».
Τον Σεπτέμβριο του 2015 προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετονομάστηκε σε «Παύλος Γιαννακόπουλος». Δηλώνοντας την μεγάλη του αγάπη στο «τριφύλλι», ο ίδιος κάποτε είχε πει: «Άλλοι τα παίζουν στα καζίνο, κάποιοι τα τρώνε στα μπουζούκια, εγώ έχω τον Παναθηναϊκό...»