Στο Συνέδριο και την 22η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, που έλαβε χώρα στο Γύθειο την Παρασκευή 8 Ιουνίου, παρέστη ο Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Καστρή, που έπεσε μαχόμενος με τις φλόγες το 2011. Στον χαιρετισμό του ο Λάκωνας Βουλευτής ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Κώστα Καστρή. Εκείνη η μοιραία μέρα του Αυγούστου του 2011 μάς έχει σημαδέψει όλους. Και εγώ έχω και προσωπικούς λόγους γι΄ αυτό! Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην πυροπροστασία της χώρας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή:

• Κατά αρχάς με την ορθολογικοποίηση του προϋπολογισμού και τον έλεγχο της σπάταλης, δεν παρατηρούνται πλέον σκανδαλώδη φαινόμενα, όπως αυτό των μισθώσεων αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο, και για την περίοδο δηλαδή που δεν είχαμε φωτιές στην επικράτεια! Επίσης, ολοκληρώνεται η εξόφληση των προμηθευτών του 2016, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας (στολές, αρβύλες, κλπ).

• Με τον εκσυγχρονισμό των εναέριων μέσων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ασφάλεια των πιλότων. Φέτος το καλοκαίρι, θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα από πέρσυ. Πιο συγκεκριμένα:

Για φέτος, έχουν εξασφαλιστεί 9 μισθωμένα εναέρια μέσα μεσαίου τύπου, αντί για 7 που ήταν πέρσυ, και 4 βαρέος τύπου έναντι τριών πέρσυ.
Από φέτος θα χρησιμοποιηθούν επίσης τρία ιδιόκτητα ελικόπτερα τύπου Β-Κ και με χρήση κάδου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο για επιτήρηση και εναέριο συντονισμό δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον ενισχύονται από φέτος, με ένα ακόμη τεμάχιο, οι κάδοι για τα Σινούκ.
Τέλος, στη μάχη της δασοπυρόσβεσης θα πέσουν και φέτος το καλοκαίρι τα δύο super puma που υπάρχουν στη διάθεση του Π.Σ.

• Μονιμοποιήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.183 πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούσαν ως πενταετούς θητείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσονται πλέον στο μόνιμο προσωπικό.

• Επίσης, με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο, ανανεώνεται η θητεία 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για δύο έτη και με εξάμηνες συμβάσεις -αντί των πεντάμηνων οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι αξιωματικοί,
Εσείς έχετε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πρώτη φροντίδα σας θα πρέπει να είναι η προστασία της ζωής και της σωματικής σας ακεραιότητας. Της δικής σας, των συναδέλφων σας, καθώς και των πολιτών που σάς έχουν ανάγκη. Έπονται οι περιουσίες και το περιβάλλον, γιατί όλα αυτά ξαναγίνονται. Η ανθρώπινη ζωή όμως όχι!

Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ποτέ ξανά!
Καλή αντιπυρική περίοδο»