ΛΑΚΩΝΙΑ. Tην ανάγκη ενεργοποίησης και αντίδρασης των Αιγοπροβατοτρόφων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στον κλάδο τους πρότεινε ο καθηγητής κ. Ζέρβας σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Λακωνίας με την χορηγία της εταιρείας Τσικάκης - Γιαννόπουλος.

Σε πυκνό ακροατήριο κτηνοτρόφων ο καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος λόγω εισαγωγής από άλλες χώρες, λόγω υπερπαραγωγής λευκού τυριού και εξαιτίας της απουσίας ελέγχων στην παραγωγή και στην αγορά της φέτας. Χαιρετισμό απήυθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Στρατηγάκος.

Η αυξημένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος οδήγησε στην υπερπαραγωγή λευκού τυριού με αποτέλεσμα ακόμα και στην Ελλάδα να διακινείται λευκό τυρί για φέτα, ενώ οι γαλακτοκομικές εταιρείες δεν αγοράζουν πλέον αιγοπρόβειο γάλα με αποτέλεσμα να έχει πέσει η τιμή ανά κιλό στον παραγωγό στην τιμή της ζωοτροφής.
Παρόλο που το Λακωνικό γάλα, κρέας και δέρμα έχουν ιδιαίτερα και ασυναγώνιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αιγοπρονατορόφων της Βόρειας Λακωνίας Πέτρος Φουντάς, πολύ σύντομα Λάκωνες κτηνοτρόφοι του κλάδου, που δεν εσοδεύουν από την ελιά, θα εγκαταλείψουν χρεωμένοι.

Είναι αξιοσημείωτη η παρατήρηση του καθηγητή Ζέρβα ότι Γαλλικές εταιρείας γαλακτοκομίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του Λακωνικού αιγοπρόβειου γάλακτος σε εξαιρετικά υψηλή τιμή. Αξιοπρόσεκτη επίσης είναι η επαναφορά την πρότασης του Πέτρου Φουντά για δημιουργία τυροκομικής μονάδας από τους ομογενείς Βαλιώτη και Σακελλάρη.

Το notospress.gr εκτιμώντας ότι η κτηνοτροφία είναι βασικός πυλώνας της Λακωνικής οικονομίας κατέγραψε τις απόψεις και τις παρουσιάζει.