Το πρόβλημα με τους Ρομά στον Δήμο Σπάρτης λαμβάνει πλέον ανεξέλεγτες διαστάσεις. Όπως αναφέρεται σε σχετική πρόταση του Χρήστου Αλεξάκου στις 5 Ιουνίου "ο συνολικός αριθμός των Ρομά στην χώρα μας αγγίζει τις 400.000-450.000 χιλιάδες ενώ στην Περιοχή μας τα πεντακόσια (500) περίπου άτομα. Όλοι έχουν εγκατασταθεί ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ σε δεκατέσσερις (14) περιοχές, Νοτιοδυτικά κυρίως, της Σπάρτης (Γέφυρα Ευρώτα, Περιοχές Αγίου Σπυρίδωνα, Μαγούλας, Ορθίας Αρτέμιδος, Μουσικού Σχολείου, Ριβιώτισσας, Γούναρι, Καλαμίου, Αμυκλών, Ανωγείων, Τραπεζοντής, Παλαιοπαναγίας, Ξηροκαμπίου, Λευκοχώματος κλπ), δηλαδή υπάρχουν ογδόντα-πέντε (85) περίπου οικογένειες".

Στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου έγινε συνάντηση με την Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και συνεργασία με την Ειδική Γραμματέα για τους ΡΟΜΑ του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη και του Δήμαρχου Σπάρτης Β. Βαλιώτη κγια θέματα κοινωνικής ένταξης των Ρομά και ανάπτυξης των Κέντρων Κοινότητας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παπασταμόπουλο και τον σύμβουλό του κ. Μαρ. Ρούσσια, για θέματα του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και ζητήματα φυσικών καταστροφών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Καραγιάννη για το θέμα του Ειδικού Σχολείου Σπάρτης και λοιπές υποδομές του Δήμου.