Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Η κυβέρνηση , για ψηφοθηρικούς λόγους , και σύμφωνα με την παλαιοκομματική αντίληψη των εκάστοτε κομμάτων εξουσίας , διαχειρίζεται με ένταση το χαρτί της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» τον Αύγουστο , τη στιγμή που ΟΛΟΙ γνωρίζουν πως η ΕΞΟΔΟΣ αυτή είναι ουσιαστικά ΕΙΣΟΔΟΣ στην κόλαση των μνημονίων , όπου ΟΛΑ τα απαιτούμενα των «αφεντικών» έχουν συμφωνηθεί , ΟΛΑ έχουν υπογραφεί κι ΟΛΑ έχουν ψηφιστεί σε βάρος του λαού και του τόπου . Ήδη , λίγο πριν από την «έξοδο» , ολοκληρώνεται το κλείσιμο της 4ης (!!!) αξιολόγησης , μαζί και το νέο πακέτο των μέτρων που θα απαιτηθούν για τους επόμενους μήνες . Διότι κάποιοι θέλουν να λησμονήσουμε πως όταν έκλεισε η 3η αξιολόγηση , είχε συμφωνηθεί το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης , με βασικό σημείο τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και την επόμενη τριετία , συνολικά , με κύριο εργαλείο νέες μειώσεις στις συντάξεις και καινούρια φορολογικά βάρη . Επομένως τίποτε δεν αλλάζει και στόχος παραμένουν τα λαϊκά στρώματα μαζί κι ό,τι έχει απομείνει από το λαϊκό εισόδημα και τον εθνικό πλούτο.

Ο ορίζοντας των «διαπραγματεύσεων» αυτών δεν μένει , φυσικά , στην 4η αξιολόγηση , αλλά φτάνει και σ’ αυτό που ψευδεπίγραφα ονομάζουν «μεταμνημονιακή περίοδο». Οι «προστάτες» δεν παύουν να υπενθυμίζουν διαρκώς προς την πρόθυμη «ελληνική» κυβέρνηση πως παρά τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ψηφίσει απομένουν ακόμα 85 προαπαιτούμενα !!! Αυτό σημαίνει ότι απομένει ένα ακόμα «μίνι» - μνημόνιο , το οποίο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , ώστε να είναι απόλυτα ήσυχοι οι «προστάτες» πως μετά την «έξοδο» θα είναι πλήρως εξασφαλισμένα τα συμφέροντά τους.

Πίσω από τα καπνογόνα της «εξόδου από τα μνημόνια» και των προεκλογικών «θα» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , που έταξε «ΕΛΠΙΔΑ» αλλά πρόσφερε απλόχερα «ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ» , θέλει να κρύψει τη μνημονιακή πολιτική της , η οποία -στην ουσία- ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ με τον καλύτερο τρόπο για τα «αφεντικά» την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ . Θέλει , επίσης , να κρύψει πως η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστεί για πολλές 10ετίες ακόμα και πως αυτά που έρχονται ως προσυμφωνηθέντα είναι η περικοπή έως και 18% των συντάξεων μέσω της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς , η κατάργηση ισχυόντων επιδομάτων όπως το οικογενειακό , η εξαέρωση των επικουρικών , η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους 240 . 000 δικαιούχους που έχουν απομείνει και η μείωση του αφορολόγητου που θα είναι η χαριστική βολή για τα εναπομείναντα εισοδήματα.

Αν σε όλα αυτά (και σε πολλά άλλα) συνυπολογιστεί και η υποχρεωτική μείωση του γενικού ποσοστού του προϋπολογισμού για συνταξιοδοτικές δαπάνες που ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ , τότε ολοκληρώνεται η εικόνα , με τους περίπου 2.650.000 συνταξιούχους να έχουν απώλειες ίσες με το 1/4 της σύνταξής τους και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα περισσότερο . Για παράδειγμα , με βάση τον ισχύοντα νόμο , μια σύνταξη του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ στο τέλος του 2018 επανυπολογίζεται στα 880 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 26,7%.

Ο πολύπαθος ελληνικός λαός ΟΦΕΙΛΕΙ απέναντι στον εαυτό του αλλά και στις γενιές που έρχονται να ανατρέψει με διαρκή πολιτικό-κοινωνικό αγώνα τις μνημονιακές πολιτικές (μαζί και τα κόμματα που τις υπηρέτησαν και τις υπηρετούν) και να επιβάλλει , ως θεμελιακή επιλογή του , την ανάκτηση της χαμένης εθνικής ανεξαρτησίας και περηφάνιας , την αυτοδύναμη – αυτοκεντρωμένη – ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του εθνικού μας χώρου , με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας .

Ο Λαός πρέπει να βρει πολιτικούς τρόπους ώστε να πάρει ο ίδιος την εξουσία στα χέρια του και να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον που θα ανταποκρίνεται στα οράματα αλλά και στους αγώνες και τις θυσίες τόσων και τόσων γενεών .