Ο Ευστάθιος Βαλιώτης «άνοιξε» ένα από τα κρισιμότερα θέματα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας

ΜΥΣΤΡΑΣ. Παλαιολόγεια 2018. Δεν είναι η θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που προέχει στη σκέψη και στη προβληματική όλων όσων συμμετέχουν. Μπορεί ο λαός, να αναλογίζεται πάντα τέτοιες ημέρες, τι έφταιξε και παρήκμασε το Βυζάντιο «πέφτοντας» τελικά στην Οθωμανική κυριαρχία αλλά οι «άρχοντες» άλλη έννοια φαίνεται να έχουν.

Μια πρωτοφανής συγκέντρωση υψηλότατων προσώπων έρχεται να υποδείξει ότι κρίσιμές εξελίξεις σημειώνονται στον χώρο της Εκκλησίας. Στην Ελλάδα είναι αναμενόμενο ότι οι εξελίξεις στην Εκκλησία επηρεάζουν σημαντικά και τις πολιτικές εξελίξεις ή έστω ενδιαφέρουν την Πολιτειακή ηγεσία.

Είναι μέσα Μαϊου 2018, όταν ο γνωστός Λάκωνας ομογενής / ευεργέτης Ευστάθιος Βαλιώτης αποδέχεται τον δίπλωμα του Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Προηγουμένως ο Ευστάθιος Βαλιώτης έχει «δωρίσει» στην Επισκοπή Αμερικής 10 εκατομμύρια δολλάρια.

Στην 67η τελετή αποφοιτήσεως του Ελληνικού Κολλεγίου της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού (19 Μαίου 2018) κατά την στιγμή αναγόρευσής του σε Διδάκτορα της Σχολής είναι παρόντες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και άλλοι κληρικοί.

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης δεν διστάζει να θέσει το θέμα του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Αμερικής.
Συγκεκριμένα, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου αναφέρει:
«Είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική…»

Η πρόταση Βαλιώτη πέφτει σαν αστροπελέκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η αντίδραση είναι άμεση. Εν τω μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει αναχωρήσει για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον Μυστρά, όπου απ’ ότι φαίνεται, στις 27 κι έως τις 29 Μαϊου, δεν έρχεται για τα Παλαιολόγεια στον Βυζαντινό Μυστρά αλλά αποκλειστικά για τα εγκαίνια του Ξενοδοχείου Καλοειδή.

Οι εξελίξεις γύρω από το εκκλησιαστικό θέμα είναι πολύ σοβαρές. Η αποκοπή της Αμερικανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή ακόμα περισσότερο και η πρόταση για μεταφορά του Πατριαρχείου στην Αμερική αγγίζουν πλέον όρια Πολιτειακά, Διπλωματικά και όχι μόνον Θρησκευτικά.

Στον Μυστρά, στο Ξενοδοχείο Καλοειδή, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης. Τυχαίο;

Μάλιστα εντύπωση προκαλούν όχι μόνον τα υψηλά μέτρα ασφαλείας αλλά και η αποχή των τριών αυτών υψηλών προσώπων από τις εκκλησιαστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις για τα Παλαιολόγεια που εξελίσσονται τον ίδιο χρόνο και λίγα μέτρα δίπλα τους.

Το Φανάρι, απαντά στέλνοντας μήνυμα και καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να δώσει εξηγήσεις.
Στις ΗΠΑ η Ιερή Επισκοπή Αμερικής ανακοινώνει ότι οι θέσεις και απόψεις του Ευστάθιου Βαλιώτη απηχούν προσωπικές του εκτιμήσεις και γνώμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ακούει την θέση του κορυφαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά αρνείται να παραιτηθεί. Ακολουθούν συγκρατημένα δημοσιεύματα σε ορισμένες εφημερίδες της Ελλάδας και των ΗΠΑ και ο Βαρθολομαίος ευρισκόμενος, πλέον, στην Αθήνα συναντάται με Παυλόπουλο και με Τσίπρα.

Ένα μεγάλο ερώτημα έρχεται να σκεπάσει όλες τις πιο πάνω εξελίξεις: Είναι εκ Θεού ή συν Θεώ τα γεγονότα ή αφορούν αποκλειστικά και μόνον κοσμικές, πολιτικές και διοικητικές διαστάσεις και αναζητήσεις;

Δηλαδή είναι η ώρα για το καλό της σωτηρίας της Εκκλησίας (του κλήρου και του λαού) της Αμερικής να αυτονομηθεί ή πρόκειται για παρεμβάσεις, ευσεβείς πόθους και οράματα (στην καλύτερη περίπτωση) όσων χρηματοδοτούν και κρατούν ζωντανή την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής;

Ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, διακρινόμενος πάντα για το εύστοχο και εύγλωττο των λόγων του, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Σπάρτης, μιλώντας για τα καθ΄ ημάς, θυμίζει ότι αυτό που προέχει είναι η ομόνοια και η ενότητα και η ανάγκη «ανάμεσα στις πράξεις των ανθρώπων να υπάρχει πάντα ο Χριστός».


Γιατί ο Βαλιώτης «άνοιξε» το θέμα;

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης έχοντας σπουδάσει Θεολογία κι έχοντας ενεργό ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα - και ως μέγας χρηματοδότης της Αμερικανικής Επισκοπής - έχει και την άνεση αλλά και το κεκτημένο «δικαίωμα» να αναφέρεται σε κρίσιμα εκκλησιαστικά θέματα. Η πρότασή του για αυτονομία της Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής είναι κάτι που ίσως υπερβαίνει τα συνήθη - ακόμα και γι’ αυτούς τους κύκλους - όρια.

Έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υποχρεώνεται σε έναν «πολιτικάντικο» ελιγμό όταν ελέγχεται αυστηρά από τον Πατριάρχη. Τα μικρόφωνα της εκδήλωσης δεν λειτουργούσαν καλά και δεν άκουσε ο κ Δημήτριος τι είπε ο Ευστάθιος Βαλιώτης ώστε ακαριαία να πάρει θέση…

Ο κ. Βαλιώτης που τιμήθηκε από τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα, μίλησε για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας και στη συνέχεια έθεσε δημόσια θέμα του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Αμερικής.

Τόνισε συγκεκριμένα ότι «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική… Δεν γίνεται να διοικούμεθα από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που βρίσκεται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό, μα ούτε και έργο αλλά και με διαφορετική ατζέντα… Τι θα γίνει σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιόν θα βοηθήσει η Εκκλησία μας..;» [ δείτε το video]

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Βαλιώτης ανησυχεί εξίσου και λόγω του γεγονότος ότι στην Αμερική υπάρχουν δύο Αρχιεπίσκοποι, ο ένας εκλεγμένος άγαμος στη Νέα Υόρκη και ο άλλος διορισμένος έγγαμος στο Λονγκ Αϊλαντ.


Ποιά είναι η αντίδραση της Επισκοπής Αμερικής;

Η Ιερή Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αφού ο Πατριάρχης ζητά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, προβαίνει σε δήλωση:

«Οι απόψεις που εκφράστηκαν από ομιλητές και τιμώμενα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοιτήσεως είναι απλά προσωπικές τους απόψεις και με κανέναν τρόπο δεν αντανακλούν τις απόψεις και τη στάση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής γενικώς. Επιπλέον δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής η οποία ως κανονική Επαρχία ανήκει οργανικώς και αρρήκτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τιμά, σέβεται και αγαπά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο».

Τι ζήτησε ο Βαρθλομαίος από τον Δημήτριο;

Ακολουθούν και άλλες παρεμβάσεις του Πατριάρχη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνάντηση του Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Ο έλεγχος του Πατριάρχη στον Επίσκοπο Αμερικής ήταν δριμύς. Αναφερόμενος στον Ευστάθιο Βαλιώτη και απευθυνόμενος στον κ. Δημήτριο είπε: «Είναι δυνατόν να είπε αυτά τα πράγματα ενώπιον σας; Απορώ πως επιβραβεύεται τις πράξεις ενός ανθρώπου που προσβάλει το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη και με έχει αποκαλέσει δημοσίως Τουρκόσπορο...;»

Ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε επίσημα την παραίτηση του κ. Δημητρίου στα πλαίσια της Συνόδου. Ο κ. Δημήτριος αρνήθηκε αναφέροντας ότι έχει ακόμα πολλά θέματα να λύσει στην Αρχιεπισκοπή του. Όταν ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα της τραγικής καθυστέρησης ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Νέας Υόρκης (για τον οποίο έχουν ήδη διατεθεί 34 εκατομμύρια δολλάρια) η απάντηση που πήρε από τον κ. Δημήτριο ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Έτσι ο Πατριάρχης αναρωτήθηκε γιατί άραγε οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και δεν στηρίζουν… την Εκκλησία.

Ιεράρχες της Αμερικής κάλεσαν τον κ. Δημήτριο να μην παραιτηθεί γιατί κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε και αυτούς σε αποχώρηση.

Να θυμίσουμε ότι ο κ Δημήτριος εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής το 1999 από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενθρονίστηκες στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη. Το 2018 προτίμησε να απουσιάζει από τον ιερό Ναό που ενθρονίστηκε και να βρίσκεται στα εγκαίνια του Ξενοδοχείου Καλοειδή στο Παλαιολόγειο. Άρα ήταν σημαντικό

Ποιος ο ρόλος του Δημήτρη Καλοειδή;
Ακόμα και ο πιο ανύποπτος θεατής των γεγονότων δεν μπορεί να θεωρήσει σύμπτωση την συνύπαρξη στο ξενοδοχείο Καλοειδή των κ. κ. Δημητρίου, Παυλόπουλου και Αναστασιάδη.

Σε κάθε περίπτωση θα ήταν φυσικό οι τρείς άνδρες, κατά τη φιλοξενία τους από τον Δημήτρη και τη Γεωργία Καλοειδή να συζητήσουν τις εξελίξεις. Άλλωστε είχαν και τον χρόνο, μιας και δεν παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Μυστρά αλλά και τον χώρο, δεδομένου ότι υπήρχαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ιδιότητα του Δημήτρη Καλοειδή είναι επίσης αυτή που επιτρέπει αυτήν την υπόθεση. Ο Δημήτριος Καλοειδής ήταν ο Κύριος Ευεργέτης στο Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την 10η επέτειο ενώ ο Οικουμενικός Παρτιάρχης Βαρθολομαίος έχει απονείμει στον Δημήτρη Καλοειδή τον τίτλο του «Άρχοντα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Δημήτρης Καλοειδής είναι μέλος του Συμβουλίου του Πατριαρχείου και έχει και τον τίτλο του Ταμία του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Οι σχέσεις που διατηρεί με τον Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι γνωστές και συμβολίζονται άλλωστε με την ανάρτηση της Σημαίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακόμα και στο Ξενοδοχείο του στο Παλαιολόγειο Μυστρά.

Προφανώς η φιλοξενία του Καλοειδή ήταν ένα ασφαλές «καταφύγιο» για συζήτηση ίσως και μεθόδευση των ενεργειών από την πλευρά του κ. Δημητρίου σε μια κρίσιμη, για όλους, καμπή.

Η επιστολή των Αρχόντων του Πατριαρχείου
Η ανακοίνωση του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού πατριαρχείου έχει ως εξής:
« Το Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζει την ανησυχία και την αποκαρδίωσή του στην αποφοίτηση του αγαπητού μας Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, για τα δημοσίως λεχθέντα αισθήματα εναντίον της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, καθώς επίσης και τις άκαιρες αναφορές για ‘αυτοκεφαλία’ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κάθε Κληρικός και λαϊκός οφείλει να γνωρίζει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι Επαρχία του πάνσεπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως – του πρώτου θρόνου της παγκόσμιας Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας – και ως τέτοια έχει την εκκλησιαστική, κανονική και λειτουργική της βάση ριζωμένη στην Άμπελο την οποία εφύτευσε η Δεξιά του Κυρίου διά του Πρωτοκλήτου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.
Όλη η ιεραρχία, ο κλήρος και ο λαός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οφείλουν αφοσίωση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς, οι Άρχοντες, εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία διότι ένας μίλησε εναντίον της Μητέρας Εκκλησίας, ενώ κανείς δεν φαίνεται να μίλησε υπέρ της.

Προσευχόμαστε ενθέρμως και με κάθε καλή διάθεση πως τέτοια ανοησία να μην λυπήσει το Σώμα της Εκκλησίας πιο πολύ και πως όλοι εμείς, κλήρος και λαός, παραμένουμε σταθεροί στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με χαρά και ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που έχει επιδαψιλεύσει, με αίμα και δάκρυα, επί των τέκνων της σ ‘αυτή τη χώρα της ελευθερίας και της υπόσχεσης.»

Ιατρός Αντώνιος Λυμπεράκης

Άρχων Ακτουάριος

«Εθνικός Διοικητής»

Η λακωνική αντίστιξη

Έχει που μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δύο εξέχοντες Ομογενείς των ΗΠΑ, οι Λάκωνες Ευστάθιος Βαλιώτης και Δημήτρης Καλοειδής συμμετέχουν σε μια κρίσιμη εποχή στα εκκλησιαστικά πράγματα.

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης πιστεύει, για τους δικούς του λόγους, ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, να είναι Αυτοκέφαλη και αν χρειαστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Δεν το πιστεύει μόνον αλλά το εκφράζει και δημόσια, προκαλώντας εξελίξεις.

Ο Δημήτριος Καλοειδής είναι μέγας χρηματοδότης του Πατριαρχείου αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δημόσια ποτέ δεν έχει εκφράσει άποψη και θέση. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πάρει θέση για να γνωρίσει κάθε πλευρά τι ισχύει. Άλλωστε ήδη διαμορφώνει τα δημόσια πράγματα με τις παρεμβάσεις, ενέργειές κι εκδηλώσεις του.

Το λεγόμενο «ιερό» τρίγωνο «Φανάρι, Μυστράς, Μανχάταν» ενδιαφέρει όλο και περισσότερους Λάκωνες τόσο της ομογένειας όσο και της μητρόπολης πατρίδας.

Δείτε στο video από το Hellas Journal τι λέει ακριβώς ο Ευστάθιος Βαλιώτης. Μία παρέμβαση σοκ ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Αλήθειες και πόθοι ενός ανθρώπου που έχει στηρίξει έμπρακτα την εκκλησία σε πολλά μήκη και πλάτη.