Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο μαρτυρικό χωριό των Αγίων Αναργύρων (Ζούπαινα), με σεβασμό στην ιστορία και την εθνική, συλλογική μνήμη.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Σπάρτης την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018 στην Τοπική Κοινότητα Αγίων Αναργύρων, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη ναζιστική θηριωδία. Το παρόν έδωσαν πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το Ιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων και τον τοπικών συλλόγων κατέθεσαν στεφάνι. Κεντρική ομιλήτρια της ημέρας ήταν Γεωργία Νούλα, απόγονος των θυμάτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, από την Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.

Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος και η τιμή στα ηρωικά θύματα αποτελούν χρέος μνήμης απέναντι στις θυσίες για ελευθερία και ένα διαχρονικό μήνυμα κατά του ναζισμού.

Σε μήνυμά του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, σημείωσε: «Τέτοιες μέρες πριν 74 χρόνια, τον Ιούνιο του 1944, οι ΝΑΖΙ σκότωσαν μαρτυρικά τους κατοίκους και κατέκαψαν τα χωριά Άγιο Δημήτρη και Ζούπαινα Λακωνίας. Τέτοιες μέρες αποτίουμε φόρο τιμής και μνήμης στα θύματα του παραλογισμού του πολέμου και υποσχόμαστε: ΠΟΤΕ ΞΑΝΆ! Κάθε ρανίδα Ελληνικού αίματος αντίστασης συνέβαλε στην Νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνέβαλε στην κατατρόπωση του Ναζισμού και έφερε πιο κοντά την ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ της πατρίδας αλλά και της Ευρώπης. Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. ΑΘΆΝΑΤΟΙ!».