«Η οργανοποιία επηρεάζει τη μουσική και το αντίστροφο.Υπάρχει μια σχέση αλληλεπίδρασης, μια σχέση αμφίδρομη», αναφέρει μεταξύ άλλων πολλών κι ενδιαφερόντων στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Πρόσωπα δίπλα μας» ο οργανοποιός Γιάννης Τσουλόγιαννης.

Συνέντευξη στο Νίκο Ι. Καρμοίρη
φωτογραφίες συνέντευξης: Γιάννης Γκλέκας

– Μίλησέ μας για την παράδοση της Λακωνίας στην οργανοποιία.
Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε πέντε σπουδαίους οργανοποιούς τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και σημαίνει ότι υπήρχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που ασχολούνται σήμερα με τη μουσική και πληθώρα ωδείων στην πόλη μας.
Έχω ένα μπουζούκι του 1910, φτιαγμένο στο Γύθειο με κατασκευαστή έναν μάστορα ονόματι Γιώργο Σαραντάκο. Το Γύθειο ήταν λιμάνι και τα λιμάνια την εποχή που οι θαλάσσιες επικοινωνίες ήταν το παν είχαν μεγάλη ανάπτυξη. Κάνω μία σχετική ιστορική έρευνα για την οργανοποιία γιατί με ενδιαφέρει πολύ και ψάχνοντας ανακαλύπτω διάφορα σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα υπήρχε οργανοποιός, ο Πιέρος Μυλωνάκος, από το Γύθειο που το 1864-5 έλαβε μέρος στην εμπορική έκθεση των Παρισίων στέλνοντας εκεί τρία όργανα -ένα βιολί, ένα μαντολίνο και ένα λαούτο- δια αντιπροσώπου. Θέλει κότσια αυτό για να το κάνεις, πόσο μάλλον εκείνη την εποχή.
Την ίδια εποχή με το Σταθόπουλο στην Αμερική δραστηριοποιούταν ως οργανοποιός κι ο Θοδωρής Καραμπάς, ο οποίος ήταν από τον Βρονταμά. Κι η παράδοση αυτή συνεχίζεται ως και τις μέρες μας, αφού έχουμε σπουδαίους οργανοποιούς, όπως ο Καρελλάς και ο Πρόκος από τους Αγριάνους.
Γενικά ως νομός έχουμε μια φοβερή μουσική παράδοση κι όχι μόνο στην οργανοποιία αλλά και σε παιξίματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ