Ερώτηση σχετικά με τον επιμερισμό ειδικού τέλους ΑΠΕ στην Τ.Κ. Άρνας κατέθεσε σήμερα (4/6) στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Λάκωνας Βουλευτής αναφέρει και ρωτά:

«Στα όρια της Κοινότητας Άρνας του Δήμου Σπάρτης βρίσκονται οι πηγές “Σπήλαιο Αγ.Μαρίνας”, από τις οποίες, όπως είναι γνωστό σε όλη τη Λακωνία, υδρεύεται ο Δήμος Γυθείου και ουσιαστικά, ολόκληρη η Ανατολική Μάνη. Από τα νερά που περισσεύουν, λειτουργεί υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (Α.Π.Ε) με την επωνυμία “ΥΔΡΟΒΑΤ”, από τον οποίο η Κοινότητα εισπράττει κάθε χρόνο για έργα κοινής ωφέλειας, μέσω του Δήμου Σπάρτης, ως εισφορά το 2% επί των ακαθάριστων εσόδων της εταιρίας, όπως ορίζει ο Νόμος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3468/2006 και 3851/2010), προβλέπεται η παρακράτηση ειδικού τέλους από λειτουργούντες σταθμούς ΑΠΕ, το οποίο επιμερίζεται στους οικιακούς καταναλωτές σε περιοχές όπου λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί. Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 3468/2006, εφαρμόζεται τέλος 3% επί της, προ Φ.Π.Α, τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον διαχειριστή του Συστήματος ή του Δικτύου.

Συμφώνα με το άρθρο 7 του 3851/2010 το οποίο τροποποιεί το άρθρο 25 του ν. 3468/2006 ως προς την κατανομή του ειδικού τέλους ΑΠΕ, «ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ Φ.Π.Α., τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. αποδίδεται από τους κατόχους άδειας προμήθειας που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια στους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί Α.Π.Ε., με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό αυτό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών».

Ο καταμερισμός περιγράφεται στο εν λόγω άρθρο, ενώ ειδικεύεται με Υπουργική Απόφαση.

Ωστόσο, στην περίπτωση του υδροηλεκτρικού σταθμού “ΥΔΡΟΒΑΤ” ο οποίος βρίσκεται στα όρια τριών πρώην κοινοτήτων, με την ΚΥΑ με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1 οι. 23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β 3497/29.12.2014), ορθά γίνεται ο επιμερισμός στις Τοπικές Κοινότητες Σελεγουδίου Δήμου Αν. Μάνης και Σπαρτιάς του Δήμου Σπάρτης, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται η Τ.Κ. Άρνας του Δήμου Σπάρτης. Για κάποιο λόγο δηλαδή, δεν έχει συμπεριληφθεί η κατανάλωση ρεύματος των λιγοστών κατοίκων της Άρνας, στη σχετική απόφαση με τα ευεργετήματα, λόγω ύπαρξης Α.Π.Ε.

• Επειδή η Τ.Κ. Άρνας φιλοξενεί στα όριά της, κατά το πνεύμα του νόμου αλλά και επί της ουσίας, μαζί με τις άλλες δυο Τοπικές Κοινότητες, τις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού σταθμού,
• Επειδή, μαζί με τις άλλες δυο Τοπικές Κοινότητες Σελεγουδίου και Σπαρτιάς, αποτελούν την ορεινή Κοινότητα του Ανατολικού Ταϋγέτου,
• Επειδή ο τοπικός πληθυσμός και των τριών κοινοτήτων βαίνει μειούμενος και χρειάζεται τη στήριξη για την παραμονή του στις ορεινές κοινότητες,
• Επειδή, προφανώς, ο αποκλεισμός της Τ.Κ. Άρνας οφείλεται σε παράλειψη και όχι σε σκόπιμη παράβλεψη,

Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται να τροποποιήσει την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση Επιμερισμού του ειδικού τέλους προκειμένου, από τώρα και στο εξής, να είναι δικαιούχοι και οι κάτοικοι της Τ.Κ. Άρνας του Δ. Σπάρτης Λακωνίας;».