ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη την Τρίτη 30 Μαΐου 2018 στα εγκαίνια του Διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Στερέωσης και Αποκατάστασής του.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού υποδέχθηκε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος έφτασε στην Μονεμβασιά, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη. Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε τον αγιασμό από τον Πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ομιλίες, καθώς και επίσκεψη στο μικρό εκθετήριο με θέμα το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο και το Φάρο της Μονεμβασιάς.

Ο κ. Φιλιππάκος, μετά το πέρας της τελετής, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τι να πρωτοπεί κανείς για την Μονεμβασιά; Για το «πέτρινο καράβ», όπως συνήθιζε να αποκαλεί το βράχο ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος; Τι να πει κανείς για την φυσική ομορφιά και την ιστορία αυτού του τόπου; Κομμάτι τούτης της ιστορίας είναι από το 1896 και ο ιδιαίτερος αυτός φάρος.

Τι να πρωτοπούμε και για την ναυτική παράδοση των Ελλήνων και το Πολεμικό μας ναυτικό; Ο φάρος της Μονεμβασίας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φάρους του Ελληνικού δικτύου και είναι πασίγνωστος όχι μόνο στους Έλληνες ναυτικούς μας, αλλά και σε ναυτικούς απ’ όλο τον κόσμο.

Τα έργα Στερέωσης και Αποκατάστασης του ξεχωριστού αυτού διατηρητέου μνημείου ολοκληρώθηκαν και σήμερα είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που βρισκόμαστε στην τελετή εγκαινίων.

Φτιαγμένος από πέτρα, ο φάρος αποτελεί κόσμημα για το ‘Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου’, την πανέμορφη Μονεμβασιά μας και σήμερα αποδίδεται και πάλι με υπερηφάνεια στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πελοποννήσου.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Καμμένος, προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου και η συνεργασία με τις λοιπές κρατικές δομές. Η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων -και θα μου επιτρέψετε, προσωπικά, να συμπληρώσω και των Σωμάτων Ασφαλείας- ενισχύει τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.

Ως Λάκωνας, νιώθω διπλά περήφανος για το έργο και θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις Υπηρεσίες που συνέβαλλαν στο να καταστεί ο μοναδικός αυτός φάρος, ξανά λειτουργικός».