Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Παλαιολογείων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Σπάρτης η τιμητική εκδήλωση για την ανακήρυξη του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου σε Επίτιμο Δημότη Σπάρτης.

Είχε προηγηθεί σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε να τιμήσει το επί τριάντα οκτώ έτη πολύτιμο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη. Τον κ.κ. Ευστάθιο προσφώνησε ο Δήμαρχος Σπάρτης, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε το πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ. επιδίδοντάς την στον επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας.

Παρόντες στην τελετή, τιμώντας τον Μητροπολίτη, ήταν ο Πρόεδρος τη Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, καθώς και αξιωματούχοι της χώρας, του νομού και του δήμου.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους δημοτικούς Άρχοντες για την τιμή που επιφύλαξαν στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι την αποδέχεται ταπεινά και με ευγνωμοσύνη για πέντε λόγους: επειδή η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την αξιέπαινη συνεργασία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή με τον τρόπο αυτό υποδεικνύεται διακριτικά ο δρόμος που πρέπει να πορευτεί ο ίδιος στο υπόλοιπο της επισκοπικής του ζωής, επειδή αντανακλά στην στενή του οικογένεια αλλά επεκτείνεται και στον ιερό κλήρο, στους τοπικούς άρχοντες και στον ευλογημένο λαό του τόπου, και τέλος διότι η απόφαση αυτή απλώνεται και σε ολόκληρη την Εκκλησία την οποία υπηρετεί επί 54 συναπτά έτη ως κληρικός.