Αφιέρωμα στον Λάκωνα καλλιτέχνη Νότη Περγιάλη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 19:30 στην αίθουσα Λακώνων ποιητών στο Διοικητήριο Λακωνίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η χορωδίες του Δημοτικού Σχολείου Ξηροκαμπίου και της Ενορίας Ανωγείων.

Ποιος ήταν ο Νότης Περγιάλης
Ο κατά κόσμον Γιώργος Ν. Νικολόπουλος γεννήθηκε στα Ανώγεια Λακωνίας τον Αύγουστο του 1920. Σπούδασε στο θεατρικό Σπουδαστήρι του Βασίλη Ρώτα κι εργαζόταν ως ηθοποιός και συγγραφέας στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο από το 1949.

Αναδείχθηκε όμως περισσότερο ως ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, όπως το «Ο πόνος γεννάει θεούς», που τιμήθηκε με το βραβείο του Καλοκαιρίνειου διαγωνισμού, «Ηλιογέννητη» και «Το κορίτσι με το κορδελάκι», το «Τραγούδι στο Μεσολόγγι» κ.ά.

Υπήρξε στιχουργός και μεταξύ άλλων έγγραψε και το διάσημο τραγούδι «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», τη μουσική του οποίου έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Στίχους του μελοποίησαν ε4πίσης οι Μίκης Θεοδωράκης και Γιάννης Μαρκόπουλος. Έγραψε το σενάριο και συμμετείχε ως αφηγητής στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975) σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων «Όταν σηκώθηκαν τα δένδρα» (νουβέλα 1971), «Ο Ατάρ δεν πεθαίνει ποτέ» (1971), «Το κόκκινο πουλί», (1990) κ.α.

Έργα του έχουν ήδη μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική και δανική γλώσσα. Ήταν τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Διεθνούς Κέντρου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του οποίου και έχει βοηθήσει τη δράση. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο της Ιερής Πόλεως του Μεσολογγίου, το Βραβείο των Κριτικών των Εφημερίδων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί σε δεκάδες ταινίες ανάμεσά τους «Τα κόκκινα φανάρια», «Το αίμα βάφτηκε κόκκινο», «Η νεράιδα και το παλικάρι» και «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά». Πέθανε τον Νοέμβριο του 2009.