ΜΥΣΤΡΑΣ. Με τη δέουσα λαμπρότητα και σεβασμό στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε και φέτος, 565 έτη από την Άλωση της Πόλης, ο εορτασμός των Παλαιολογείων στην τοπική Κοινότητα Μυστρά την Τρίτη 29 Μαΐου, ανήμερα της αποφράδας ημέρας.

Στον Άγιο Δημήτριο, Μητροπολιτικό Ναό της Βυζαντινή Καστροπολιτείας, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Κατόπιν τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ μνήμης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου και των συν αυτώ πεσόντες.

Στην πανηγυρική ομιλία της ημέρας με θέμα «Η 29η Μαΐου και το χρέος μας», ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης, κ. Ιωάννης Κονδυλόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε με νόημα: «Η θλίψη κι η κατήφεια υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στην ψυχική ανάταση και την υπερηφάνεια. Η Πόλη ποτέ δεν τούρκεψε γιατί δεν αλώθηκε πνευματικά. Το Βυζάντιο δεν αλώθηκε ποτέ χάρη στα μεγάλα πνευματικά του επιτεύγματα και την πολιτισμική παρακαταθήκη που κληροδότησε».

Στη συνέχεια στον ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα στην πλατεία του σύγχρονου Μυστρά, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ των πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλεύουσας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού κατέθεσε στεφάνι ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα μνήμης μας θυμίζει αφ’ ενός τη θυσία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου στο βωμό της Ιστορίας και της Ελευθερίας κι αφ’ ετέρου την προσφορά του Βυζαντίου και του βυζαντινού πολιτισμού στη διαμόρφωση του σύγχρονου, κοινού μας, ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Παρόντες στον εορτασμό των Παλαιολογείων οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Λακεδαίμονος και πλήθος κόσμου. Ανάμεσα στους παριστάμενους βρέθηκαν κι εκπρόσωποι των αδελφοποιημένων με τη Σπάρτη Δήμων Μόρφου και Plessis-Trevise.

Ξεχωριστή στιγμή της ημέρας η τελετή ανακήρυξης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Ευσταθίου σε επίτιμο Δημότη Σπάρτης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, για την οποία θα έχετε την ευκαιρία ενημερωθείτε αύριο αναλυτικά από το notospress.gr

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα του εορτασμού, μικρό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Κονδυλόπουλου και δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Δημάρχου Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.