Στη Σπάρτη βρίσκεται από εχθές (27/5) το βράδυ αντιπροσωπεία της γαλλικής πόλης Le Plessis-Trévise, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Δήμο Σπάρτης. Στη σύντομη παραμονή της η γαλλική αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια μικρή γεύση της ζωής και του πολιτισμού της λακωνικής πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στους Γάλλους επισκέπτες βρίσκεται και ο συγγραφέας Pascal Ogé, στον οποίο έχει ανατεθεί από το Δήμαρχο, Didier Dousset, η προεδρεία της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Plessis-Trévise.

Ο Pascal Ogé γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1963. Έχει πραγματοποιήσει λογοτεχνικές σπουδές και από το 1981 δουλεύει ως τραπεζικός υπάλληλος. «Ο Καθρέπτης» (γαλ.: Le miroir), είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσεις Le Manuscrit. Αυτή τη στιγμή δουλεύει το δεύτερο μυθιστόρημά του, το θέμα και τον τίτλο του οποίου κρατά επτασφράγιστο μυστικό.

Ο Καθρέπτης:
Μπορούμε να ξεφύγουμε από το παρελθόν; Όταν ο Μπρούνο συναντά την Έμιλυ, την μεγαλύτερη κόρη των νέων γειτόνων του, είναι ένα πραγματικό σοκ. Η Έμιλυ είναι το ζωντανό πορτρέτο της πρώτης του αγάπης. Το κορίτσι βρίσκει στον Μπρούνο τον άνθρωπο που θα το βοηθήσει να ξεπεράσει ένα πολύ βαρύ μυστικό. Μεταξύ των δύο αυτών ανθρώπων που τους χωρίζει η διαφορά ηλικίας σχηματίζεται μια πολύπλοκη σχέση. Πώς να αποφύγετε τη μοίρα; Ο καθρέφτης μας οδηγεί σε έναν κόσμο όπου η μνήμη στοιχειώνει το παρόν. Να ξεπεράσουμε τη νοσταλγία του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε το μέλλον, όπως συμβαίνει με τις μάχες που δίνουν οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος του Pascal Ogé.

«Ο Καθρέπτης» κυκλοφορεί στη Γαλλία από τον Οκτώβρη του 2010. Ίσως η συνεργασία μεταξύ Σπάρτης και Plessis-Trévise ευνοήσει και μία έκδοση στην Ελλάδα, προχωρώντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο δήμων ένα επίπεδο παραπέρα στον τομέα του πολιτισμού.