Με νόμο του κράτους (2193/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ύστερα από πρόταση των Ποντίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ το Δεκέμβριο του 1993, πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.

Υπολογίζεται πως οι Πόντιοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923 είναι περίπου 350.000 στο του τότε πληθυσμού τους (περίπου 750.000).

Αξιοσημείωτο της ημέρας: η αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και με την παραδοσιακή ελληνική ποντιακή ενδυμασία. Δείτε τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου