Αν και έχουν παρουσία μόνο δύο ετών στο χώρο του βιβλίου, φαίνεται να κινούνται δυναμικά. Οι εκδόσεις Πνοή, των Κάκια Ξύδη και Δημήτρη Καραναστάση, ήρθαν για να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε στο χώρο των εκδόσεων, να αφουγκραστούν τους νέους συγγραφείς, να τους δώσουν χώρο και να δημιουργήσουν από κοινού αυτό που πολλοί ονομάζουν «καλό βιβλίο» με σεβασμό στον αναγνώστη.

Εκτός από όλα αυτά, οι εκδόσεις Πνοή έχουν κι έντονο άρωμα Λακωνίας, αφού η εκδότρια και συγγραφέας Κάκια Ξύδη κατάγεται από το νομό μας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σελλασία κι ολοκλήρωσε τα μαθητικά της χρόνια στη Σπάρτη. Σήμερα, αν και ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, στρέφει συχνά το βλέμμα στην πατρώα της γη.

Για αυτό δεν είναι τυχαίο πως στο συγγραφικό δυναμικό των εκδόσεων έχουν από το 2017 ενταχθεί, νέοι ή πιο έμπειροι, Λάκωνες συγγραφείς. Οι Χάρης Βασιλάκος (Εκεί που πετάει ο νους), Μάρω Γεώργα (Δάκρυα που δεν κύλησαν) και Νίκος Καρμοίρης (Ο Γίγαντας) έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία τους με τη σφραγίδα των εκδόσεων Πνοή, ενώ υπό έκδοση βρίσκεται και το παραμύθι της Μονεμβασίτισσας Ζωής Παπαδάκη…

Στα δύο μόλις χρόνια παρουσίας τους στα εκδοτικά πράγματα οι εκδόσεις Πνοή έχουν εκδώσει δεκάδες τίτλους βιβλίων, στοχεύοντας όχι στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Κι αυτό φάνηκε νωρίς, αφού ήδη η πρώτη σημαντική διάκριση ήρθε, με την πρώτη συμμετοχή των εκδόσεων στη βραχεία λίστα των βραβείων βιβλίου Public με τη συλλογή διηγημάτων του Σπύρου Σμυρνή «Ανθρώπων Σκιές» (κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενος). Μπορείτε να ψηφίσετε το βιβλίο του Σπύρου Σμυρνή με ένα κλικ εδώ.