ΣΠΑΡΤΗ. Με επιστολή του (Α.Π. 9694/18-5-2018) προς τους Πρόεδρους και τα Μέλη των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Σπάρτης ο επικεφαλής της Παράταξης Ελπίδα» στον Δήμο Σπάρτης κ. Χρήστος Αλεξάκος αναφέρεται στην πρωτοφανή άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει στη συγκρότηση Άτυπων Ομάδων Πυρόσβεσης.
Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξάκος το Δημοτικό Συμβούλιο (συγκεκριμένα οι παρατάξεις των κ. κ. Βαλιώτη, Αργειτάκου και Κουμουνδούρου), για λόγους που αδυνατεί να κατανοήσει την ορθότητά τους, απέφυγε την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης για το σχετικό θέμα που είχε φέρει προς συζήτηση. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό έγινε παράνομα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μοιράγια κατόπιν παρέμβασης του Δήμαρχου.

Ο κ. Χρ. Αλεξάκος προτρέπει τους Προέδρους και τα Μέλη των Τοπικών Συμβουλίων εάν κρίνουν ότι μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν άτυπη Πυροσβεστική Ομάδα, όπως έγινε στο Καστόρειο, να προχωρήσουν στην άμεση συγκρότησή της, για να καλυφθεί η άστοχη αυτή παράλειψη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τους καλεί μάλιστα να απευθυνθούν για οδηγίες, στη μόνη προς τούτο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης.

Αναφέρει δε μεταξύ άλλων τα εξής: «… Απευθυνθείτε στον Κύριο Δήμαρχο, καλώντας τον να μεριμνήσει, όπως οφείλει και υποχρεούται, για την άμεση κάλυψη των δαπανών που απαιτούνται για την προμήθεια των δώδεκα τουλάχιστον, πυροσβεστήρων σκόνης (των 12 κιλών έκαστος) και, αν ο Κύριος Δήμαρχος αδρανήσει (όπως απεύχομαι), με οποιαδήποτε πρόφαση ή δια της σιωπής του, Σας προτείνω να απευθυνθείτε στους συντοπίτες Σας εκείνους, που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση που μαστίζει την κοινωνίας μας, όπως έγινε στην περίπτωση του Καστορείου. Αυτό Σας συνιστώ να κάνετε, αφού το Δημοτικό μας Συμβούλιο, αν και εισήγαγα νομίμως και νομοτύπως την πρόταση αυτή, δεν έλαβε, ως όφειλε και υποχρεούτο, απόφαση και προκάλεσε, όπως βασίμως πληροφορούμαι, την εύλογη απορία πλειάδος συνετών και συμφωνούντων συμπολιτών μας.

Τέλος, αγαπητοί Συνάδελφοι, για να πεισθείτε ότι πρέπει να δράσετε αμέσως για την προστασία των χωριών Σας, σας επισημαίνω ότι:
Η καθήλωση μιας πυρκαγιάς, μέχρι την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την κατάσβεσή της, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ, αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΚΑΘΗΚΟΝ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε πολίτη και για αυτό ΣΑΣ ΚΑΛΩ να υιοθετήσετε την πρότασή μου.
Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε απάντησή σας θα είναι ευπρόσδεκτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες είναι οι πολίτες που εκφράζουν όχι μόνον απορία αλλά και αγανάκτηση για τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης που είναι προφανές πλέον ότι έχει απολέσει το αισθητήριο σύλληψης ιδεών και προτάσεων. Δεδομένου ότι ο κ. Αλεξάκος ανέκαθεν έθετε τις προτάσεις του προς συζήτηση αποδεχόμενος μάλιστα ακόμα και σημαντικές αλλαγές επ' αυτών, είναι τουλάχιστον ύποπτη η στάση της πλειοψηφίας των επικεφαλής, του προέδρου και των συμβούλων να μη θέσουν καν προς συζήτηση μια πρόταση που αφορά αποκλειστικά την ασφάλεια των πολιτών που απέχουν από την Σπάρτη.

Τη στιγμή μάλιστα που το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει άλλες δαπάνες που δεν καλύπτουν τόσο βασικές ανάγκες των πολιτών είναι απορίας άξιον γιατί αρνείται έστω τη συζήτηση για τη δημιουργία Άτυπων Ομάδων Πυρόσβεσης. Όπως σημειώνουν κύκλοι της δημοτικής ζωής δεν αποκλείεται η στείρα και ενοχλητική αυτή στάση των κ. κ. Βαλιώτη, Αργειτάκου, Κουμουνδούρου και Μοιράγια να συνδέεται με τον συντονισμένο πολιτικό «αποκλεισμό» του κ. Αλεξάκου. Ωστόσο οι πολίτες βλέπουν, ακούν και κατανοούν πολλά περισσότερα από εκείνα που αρθρώνουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν μια πρόταση είναι ακαταμάχητη, απ΄όπου και αν προέρχεται, πρέπει, τουλάχιστον να τίθεται προς συζήτηση. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουν οι εκλεγμένοι απο τους πολίτες δημοτικοί σύμβουλοι.