Πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη με τίτλο «Όπως τα έζησα [1981-1993]».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα εχθές, Τετάρτη 16 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Το παρόν έδωσαν ο νυν και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος και Κάρολος Παπούλιας αντίστοιχα, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Αλ. Καραμανλής, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην υπουργοί όπως ο Πέτρος Μολυβιάτης, και πλήθος γαλάζιων, κυρίως καραμανλικών, στελεχών.

Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο δεύτερο μέρος της πολιτικής αυτοβιογραφίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, «Όπως τα έζησα [1981-1993]» (εκδ. Πατάκη), τοποθετούνται μεταξύ δύο κομβικών για την Ελλάδα εκλογικών αναμετρήσεων, που αμφότερες οδήγησαν σε ήττα της Νέας Δημοκρατίας και στην ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.

O Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των τελευταίων δεκαετιών στα πολιτικά πράγματα της χώρας, παρουσιάζει την περίοδο 1981-1993 «όπως την έζησε» εκ του σύνεγγυς, από την πρώτη γραμμή. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι κυβερνήσεις της «Αλλαγής» και η περίφημη «δεκαετία του 1980». Οι πολιτικές κόντρες και τα μεγάλα σκάνδαλα. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και οι συγκλονιστικές ανακατατάξεις που επέφερε, ιδιαίτερα στη «γειτονιά» μας. Η «δεξιά παρένθεση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η νέμεση του Σκοπιανού. Και φυσικά, η επί τριάμισι συναπτά έτη θητεία του συγγραφέα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία του ελληνικού κράτους κατά την ταραγμένη γεωπολιτικά περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’90. Με τη θυμοσοφία και τη νηφάλια ματιά που χαρίζει η χρονική απόσταση, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δίνει το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, δίνοντας με αμεσότητα, απλότητα
και ειλικρίνεια τη δική του μαρτυρία για μια περίοδο που σφράγισε εν πολλοίς τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Γιάννης Πρετεντέρης, αρθρογράφος στις εφημερίδες Βήμα και Νέα, Γιώργος Κουβαράς, διευθυντής του Action24. Τη συζήτηση συντόνιζε η αν. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου.