Στη Λακωνία θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος στις 28 και 29 Μαΐου, προσκεκλημένος του ζεύγους Καλοειδή στα εγκαίνια του Mystras Grand Palace Resort & Spa. Ο κ.κ. Δημήτριος θα εκμεταλλευτεί την παρουσία του στη Σπάρτηκαι τον Μυστρά και αναμένεται να παραστεί στις εκδηλώσεις των Παλαιολογείων που θα λάβουν χώρα στην Καστροπολιτεία, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr θα πραγματοποιηθεί και η τελετή αναγόρευσης του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου σε επίτιμο δημότη Σπάρτης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με πλήθος πολιτειακών παραγόντων που θα βρεθούν στο Δήμο της Λακωνικής πρωτεύουσας με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της 29ης Μαΐου.

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1928 στη Θεσσαλονίκη. Το 1950 απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών με βαθμό άριστα, και αργότερα έλαβε μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο. Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1964 Πρεσβύτερος. Το 1967 εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Βρεσθένης και το 1968 Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, θέση την οποία αρνήθηκε για λόγους κανονικής τάξης, κυρίως λόγω του ελέγχου της Εκκλησίας από τη Δικτατορία.

Το 1972 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριος Μητροπολίτης Βρεσθένης. Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην οποία είχε διακονήσει για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Το Νοέμβριο του 2002, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξελέγη παμψηφεί από την Ακαδημία Αθηνών ως εξωτερικό προεδρεύον μέλος στην επιτροπή της Θεολογία, για τους τομείς της Ηθικής και των Πολιτικών Επιστημών κι εντάχθηκε επισήμως στην Ακαδημία στις 14 Νοεμβρίου 2003. Το 2015 ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανυψώθηκε σε Γεροντική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εφεξής τιτλοφορείται: «Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος».

Έχει σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί μακρόν Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.