Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

ΣΠΑΡΤΗ. Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Νέου του εκ Δημητσάνης, στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης από τον Γορτυνιακό Πολιτιστικό Σύνδεσμο, που φέρει το όνομά του.

Τη Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Εφραίμ Μιλτιάδου, συνεπικουρούμενος από τους πατέρες Μελέτιο Σουσούνη και Νικόλαο Αρριανά. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου και το μαρτυρικό τέλος του δι’ αποκεφαλισμού στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή των Βαΐων το εσπέρας, στις 22 Μαρτίου 1814. Σημειωτέον ότι, ο δεύτερος εορτασμός του Αγίου, την 1η Μαΐου, καθιερώθηκε από τους Αγιορείτες Πατέρες για να συνεορτάζεται μετά των συνασκητών του Νεομαρτύρων Ιγνατίου και Ακακίου και ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος την έχει μεταθέσει την 1η Κυριακή μετά την Πρωτομαγιά για ευνόητους λόγους.

Μετά την απόλυση ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος πρόσφερε τον γορτυνιακό κουραμπιέ, ως κέρασμα, σε όλο το εκκλησίασμα.

Παραβρέθηκαν ο τ. Υπουργός και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η τ. Νομάρχης και Περιφερειάρχης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου και ο τ. Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Παλούμπας. Η συμμετοχή των Γορτυνίων της Σπάρτης ήταν αθρόα και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ευχή όλων «Και του χρόνου με υγεία» και «Ο Άγιος Ευθύμιος βοηθός όλων»!