ΣΠΑΡΤΗ. Ευθεία και κατηγορηματική είναι η αμφισβήτηση τόσο των ικανοτήτων όσο και των προθέσεων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας από την χαροκαμένη μάνα του Σπαρτιάτη Γιάννη Βάρλα.
Η συμπολίτισσά μας για πολλοστή φορά επανέρχεται με αιτήσεις και παρεμβάσεις και ζητά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα αυτονόητα.

Ζητά να μάθει αν οι Υπηρεσίες του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Εγκληματολογικού Τμήματος ενήργησαν όπως, κατά τη γνώμη της και την κοινή λογική, θα έπρεπε, στη δολοφονία του 43χρονου γιού της Γιάννη Βάρλα στη Μαγούλα.

Αυτή τη φορά η Νικολέττα Βάρλα ζητά να μάθει, μεταξύ άλλων, γιατί η Αστυνομία:

Καταγράφει τρείς διαφορετικές ώρες στο συμβάν.

Δεν προστάτεψε τον χώρο του εγκλήματος.

Δεν αποτύπωσε με ευκρίνεια, φωτογραφικά τα δεδομένα του συμβάντος.

Δεν αξιοποίησε πληροφορίες και αντικείμενα που υπήρχαν στον χώρο.

Δεν αξιολόγησε το συμβάν ως έγκλημα παρόλο που ως τέτοιο το κατέγραψε.

Η μάνα του θύματος προσπαθεί, χρόνια τώρα, να συνδράμει τις Αρχές στο έργο τους έτσι ώστε να φτάσει στον δράστη. Παρόλαυτά καταγγέλλει μια ανεξήγητη έως και προκλητική συμπεριφορά από τις Αστυνομικές Αρχές. Δεκάδες παρεμβάσεις της και στοιχεία που προσκομίζει, δηλώνει ότι δεν αξιοποιούνται και δεν λαμβάνονται υπόψιν από τις Αρχές. Ακόμα και σήμερα υποδεικνύει σημείο απ’ όπου μπορεί να ληφθεί υλικό για εξέταση DNA αλλά μάταια. Ρωτά να μάθει που βρίσκονται σήμερα το ματωμένο τσουβάλι που βρέθηκε στο σημείο και το κομμάτι ξύλου. Παρελήφθησαν από την Αστυνομία εκείνο το βράδυ, ποια έρευνα έγινε και που βρίσκονται σήμερα;

Στην ερώτηση ποιος Αστυνομικός αξιωματούχος ήταν υπεύθυνος εκείνο το βράδυ, λαμβάνει την απάντηση ότι αρμόδιος για την Επιθεώρηση των Υπηρεσιών της τότε Α. Δ. Λακωνίας ήταν ο τότε Αστυνομικός Υποδιευθυντής και νυν Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Μητσέας. Σε ερώτηση γιατί το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών δεν έπραξε τα δέοντα, κατ’ αυτήν και την κοινή λογική, η απάντηση που της δίνουν είναι ότι «όταν εκλήθη από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης μετέβη για υποβοήθηση…» και προφανώς διαχειρίστηκε ότι βρήκε (και δεν βρήκε) μπροστά του. Είναι δυνατόν να μεταβαίνει το Τμήμα του Εγκληματολογικού σε χώρο εγκλήματος και να έχει μεταφερθεί η σορός του θύματος, ενώ δεν έχει απομονωθεί - διαφυλαχθεί ο χώρος;

Οι παραλείψεις, τα σφάλματα και τα κενά δεν αφορούν σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας;
Γιατί σε άλλες περιπτώσεις εγκλημάτων τηρούν κατά γράμμα όσα ορίζει το καθήκον και η επιστήμη τους και στην περίπτωση της δολοφονίας του Γιάννη Βάρλα όχι μόνο δεν ερευνούν και δεν διαφωτίζουν αλλά αγνοούν όσα τα μέλη της οικογένειας του θύματος προσκομίζουν, αναφέρουν και καταγγέλλουν;

Η οσμή που αναδύεται από την υπόθεση δεν είναι καθόλου καλή και σε κάθε περίπτωση αρχίζει να χαρακτηρίζει ανεπανόρθωτα την Ελληνική Αστυνομία.

Η Αστυνομικές αρχές είναι πλέον υποχρεωμένες να απαντήσουν και να αποδείξουν αν και κατά πόσο διερεύνησαν όλα τα στοιχεία του εγκλήματος του Γιάννη Βάρλα και αν έχουν αποδώσει τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία τις απαντήσεις και τα αποτελέσματα που πρέπει.

Ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.