3 Mαίου. Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

ΝΕΑΠΟΛΗ. O Kυριάκος Μητσοτάκης, τηρώντας δέσμευσή του να επισκεφθεί τη Νεάπολη βρέθηκε στα Βάτικα την Κυριακή 29 Απριλίου.
Θα περίμενε κανείς ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του η οργάνωση, από πλευράς του γραφείου του και της Λακωνίας, θα ήταν καλύτερη έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μικροκαταστάσεις με εκπρόσωπο τοπικού ΜΜΕ.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λόγο να αποφύγει την ενημέρωση μέσω τοπικών ΜΜΕ. Το αν, διαχρονικά, η ΝΔ έχει πρόβλημα με τον συντονισμό και την συνεργασία με τα τοπικά ΜΜΕ είναι πράγματι θέμα αλλά δεν στοιχειοθετεί προσωπικό αποκλεισμό του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Όμως το λάθος έγινε!

Ο δημοσιογράφος, Φώτης Κοντραφούρης καταγγέλλει λοιπόν ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μου ζήτησε να κλείσει το δημοσιογραφικό κασσετοφωνάκι για να μην καταγράφει τις απαντήσεις σε ερωτήσεις μου, ενώ λίγο νωρίτερα η «υπεύθυνη του Γραφείο Τύπου» της ΝΔ, όπως η ίδια ακούγεται να λέει, έδωσε εντολή να πάρουν τη συσκευή ηχογράφησης από το τραπέζι όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης με την αιτιολογία ότι η σύσκεψη είναι «κλειστή»...»

Θα πρέπει να γνωρίζουν, όσοι αναλαμβάνουν την προετοιμασία των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε όλη την Ελληνική επικράτεια υπάρχουν εκατοντάδες ΜΜΕ που από το υστέρημα των ιδιοκτητών τους λειτουργούν για να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν τους πολίτες.

Αυτοί οι άνθρωποι ίσως δεν γνωρίζουν τον κώδικα επικοινωνίας και τους όρους που υπάρχουν (;) σε μια επίσκεψη προέδρου για αυτό και πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης συμπεριφοράς και κατανόησης. Είναι αυτοί που δίνουν καθημερινά αγώνα για την ενημέρωση των πολιτών και την επίλυση προβλημάτων.

Άλλωστε ο δημόσιος λόγος και η δημόσια εικόνα δεν μπορεί να αποκλείεται από ιδιοκτήτη ΜΜΕ όταν επιτρέπεται στον απλό πολίτη.

Το να αποσύρεις ένα μέσο ηχογράφησης από δημόσια συνεδρίαση που ωστόσο χαρακτηρίζεται «κλειστή», δεν είναι πράξη ούτε δέουσα ούτε και σύννομη. Εκθέτει μάλιστα, χωρίς να συντρέχει άλλος λόγος, τόσο τον πρόεδρο όσο και το κόμμα, διότι καταδεικνύει ότι ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να αποτυπωθεί στα ΜΜΕ και να φθάσει στον πολίτη.

Η κακή προετοιμασία μιας επίσκεψης, η ανυπαρξία συντονισμού και καταγραφής των τοπικών ΜΜΕ ήταν, είναι και ίσως θα είναι, το αδύναμο σημείο των κομμάτων εξουσίας και ιδιαίτερα της Ν.Δ.