Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Μια παλιά φωτογραφία

Σπάρτη : Ανασκαφή στην περιοχή του ιερού των Αμυκλών , 1925 , φωτογράφος Wilhelm von Massow.
Διακρίνονται ταλαιπωρημένοι εργάτες της ανασκαφής με τα φτυάρια και τους κασμάδες στα χέρια, μια παρέα μικρών παιδιών που «μαγεμένα» ατενίζουν τον φακό, τμήμα του περιβόλου του ιερού και ο λόφος με το εκκλησάκι της Α. Κυριακής στην κορυφή του (διακρίνεται η σκεπή του με τα κεραμίδια).

Στο ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα χτίστηκε ο περίφημος «θρόνος του Απόλλωνα», στο κέντρο του οποίου βρισκόταν το κιονόμορφο άγαλμα του Θεού Απόλλωνα ύψους 13,32μ. ή 14,76μ . Ο θρόνος και το άγαλμα ήταν έργα του γλύπτη Βαθυκλή από την Μαγνησία της Μικράς Ασίας . Χρονολογείται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.

Ο «φωτογράφος» Wilhelm von Massow (1891 - 1949 ) ήταν διακεκριμένος Γερμανός Αρχαιολόγος, ο οποίος από το 1924 έως το 1925 εργάστηκε στο Τμήμα Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Προφανώς το επιστημονικό του ενδιαφέρον τον έφερε στις Αμύκλες, όπου και τράβηξε τη φωτογραφία.
(φωτογραφία από : Lisa' s Photographic Archive of Greece)

ΥΓ: Αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Δεληβοριά , ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του και της επιστημονικής του εργασίας στο Ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος, οραματιζόμενος την εκεί λειτουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου, που θα πρόσφερε τα μέγιστα στον Πολιτισμό αλλά και στην ανάπτυξη του Τουριστικού Κεφαλαίου της Σπάρτης. Δυστυχώς, «εμποδίστηκε» από κάποιους κύκλους, όπως είχε ο ίδιος αποκαλύψει σε ομιλία του στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, όταν είχε αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να διακόψει, τις εκεί εργασίες του κατά την πρώτη φάση.