Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Η σκέψη, η κρίση, η θέση και η πράξη ή η κατανόηση, η εμπέδωση, η απόφαση και η εφαρμογή είναι διαδοχικά βήματα μιας σταθερής πορείας της παρουσίας και της ζωής του ανθρώπου. Η αυτογνωσία, η αντιληπτική ικανότητα και η ψυχολογική ισορροπία επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση του ισχυρού χαρακτήρα και της ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Το μεγαλείο αυτό της ύπαρξης είναι βασιλικό χάρισμα της δημιουργίας.

Ο τρόπος και το μέγεθος αίσθησης των ερεθισμάτων, η ταυτοποίηση και η επεξεργασία των εννοιών, αλλά και η διατύπωση, η εκδήλωση και η έκφραση προς τα έξω είναι γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν το άτομο. Οι απόψεις, σφαιρικές και ολοκληρωμένες, στοιχειοθετημένες και επαρκείς, αναδεικνύουν το επίπεδο της παιδείας, προάγουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και συντελούν στην ομαλή, εποικοδομητική, επωφελή συζήτηση και επικοινωνία. Η έκφραση γνώμης, η κριτική, η θεμελιωμένη λογική, η πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων, η βαθιά και λεπτομερής εξέταση, η στάση και η συμπεριφορά και η ορθή πολιτικοποίηση αναδεικνύουν ένα σταθερό σύνολο σοβαρό, αξιόπιστο και πειστικό. Όλες οι αποφάσεις, όποιες και αν είναι, οπουδήποτε και αν λαμβάνονται, κρίνονται. Η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα, η καλή γνώση του περιεχομένου, η σκοπιμότητα, η στόχευση και η επιλεκτικότητα αποτελούν ιδιαίτερα στοιχεία προκειμένου να αγγίζονται οι πραγματικές προθέσεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά κυρίως τα τελευταία, με ευθύνη όλων, έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς καλλιεργείται ένα αίολο, αλλοπρόσαλλο, ασύντακτο και άναρχο ιδεολογικό περιβάλλον. Οι πολίτες παρασύρονται, σπρώχνονται και κατευθύνονται από το ανελέητο σφυροκόπημα των ασύδοτων ΜΜΕ, αλλά και από το συρφετό των τοποθετήσεων των πολιτικών, που προφανώς υποστηρίζουν τις επιλογές των κομμάτων τους, με αποτέλεσμα να έχει διαβληθεί και χαθεί η υπεύθυνη αντιμετώπιση, η σοβαρή κριτική και η αντικειμενικότητα. Στα πλαίσια του ελεύθερου λόγου και της Δημοκρατίας εκτίθενται ιδέες, απόψεις και θέσεις για τα πάντα, ακόμη και για ειδικά θέματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, με ισχυρογνωμοσύνη και επιμονή που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Όμως, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση, ιδίως όταν απευθύνεται κάποιος δημόσια, επιβάλλουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Συγκροτημένες σκέψεις με ολοκληρωμένες προτάσεις και πειστικά επιχειρήματα είναι το ζητούμενο στη δημόσια, αλλά και την ιδιωτική διαβούλευση.

Κάτω όλα, πάνω τι; Είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, που προϋποθέτει το εύκολο αλλά και το πολύ δύσκολο, κάθε φορά που οι αποδοκιμασίες, οι μομφές, οι επικρίσεις και οι καταδίκες είναι στην ημερήσια διάταξη. Η απόδοση ευθυνών, οι στοχευμένες, επιλεκτικές, επικεντρωμένες επικρίσεις και οι καθαιρέσεις είναι γενικά απλή υπόθεση. Όμως έχουν νόημα μόνο αν η διατύπωση της γνώμης συνοδεύεται ταυτόχρονα από ξεκάθαρη και εφαρμόσιμη θέση και με όλες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται. Το σύνολο αυτό σταθερά δομημένο και δουλεμένο με περίσκεψη, καθαρότητα και ανιδιοτέλεια αποτελεί πραγματικά βάση για επωφελή συζήτηση.

Κάθε πρόταση-υπόδειξη λαμβάνει υπ’ όψιν τα υπαρκτά δεδομένα, τη σημερινή πραγματικότητα. Υποθέσεις, απόψεις και θέσεις που δεν αγγίζουν το σφυγμό της κοινωνίας, δεν άπτονται των αληθινών διαθέσεων, αντιλήψεων και προσδοκιών της πλειονότητας των πολιτών και δεν πείθουν για σαφή και εφικτή επίλυση των προβλημάτων, δεν έχουν καμία τύχη, είναι καταδικασμένες. Συνήθως προτάσσονται ατομικές επιθυμίες, αλλά μόνο το προσιτό, το κατορθωτό και το πραγματοποιήσιμο μπορούν να κάνουν βήματα μπροστά. Ακόμη και αν κάποιες προτάσεις είναι προωθημένες, προοδευτικές μέχρι και επαναστατικές, φαίνεται ότι δεν βρίσκουν ικανή ακροαματικότητα. Έτσι, οι απορρίψεις και τα προσπεράσματα είναι εύκολα και οι προχωρημένες, ριζοσπαστικές αντιλήψεις και θέσεις περιφέρονται σε μικρό κύκλο, χωρίς να αγγίζουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Η συγκρότηση του νου, η θεμελιωμένη και απόλυτα δικαιολογημένη σκέψη είναι ζητούμενα της σύγχρονης επικοινωνίας. Η αμφισβήτηση, ο προβληματισμός και η επανεξέταση αποτελούν συστατικά στοιχεία της καθημερινότητας, αρκεί οι συλλογισμοί και οι αντίλογοι να είναι οργανωμένοι και δομημένοι. Το ήθος, ο σεβασμός και η σοβαρότητα επιβάλλουν ανοιχτά χαρτιά, αλλά και ανοιχτά μυαλά. Οι κομματικές, μονόχνοτες, κατευθυνόμενες και προβλεπόμενες αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν κάπου. Είναι ανώφελες και αδιέξοδες. Θα ήταν υπεύθυνη και ουσιαστική κίνηση προβολής της αληθινής εικόνας και έκφρασης, αν στα τηλεπαράθυρα και όχι μόνο, εμφανιζόταν η πραγματικότητα, δηλ. οι άνθρωποι της αγωνίας, του μόχθου και του αγώνα της επιβίωσης και της παραγωγής, μέσα από τη φάμπρικα της ζωής και όχι οι περιφερόμενοι πολιτικάντηδες, καιροσκόποι και συμφεροντολόγοι.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr