ΣΠΑΡΤΗ. Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για τη προστασία και την διατήρηση των μνημείων.

Η υπόθεση της δημιουργίας νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη (στη θέση του ΧΥΜΟΦΙΞ) έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως. Μετά τις τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Περιφέρεια έχει ευθύνη για την καθυστέρηση του Μουσείου αλλά και το χρονοδιάγραμμα που δεν φέρνει Μουσείο πριν από 8 10 χρόνια στη Σπάρτη, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι δήλωσαν σήμερα για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας και ο Δήμαρχος Σπάρτης.

H θέση της Ντίας Τζανετέα:
«Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται ώστε να πάρει σάρκα και οστά το όραμα πολλών δεκαετιών για την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Αποτέλεσμα της προσήλωσης και της συνεχούς εργασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάνω στο θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης είναι η ολοκλήρωση της μουσειακής προμελέτης, της οποίας σύντομα θα γίνει η παρουσίαση. Σημειώνουμε ότι η μουσειακή προμελέτη αποτελεί τμήμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση της μελέτης του Νέου Μουσείου».


Η θέση του Βαγγέλη Βαλιώτη:
«Ο Δήμος Σπάρτης […] ευελπιστεί ότι, σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας της και του ονόματός της και ότι στις άμεσες προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου, η ολοκλήρωση των παλατιών του Μυστρά, η ανασκαφική έρευνα στον Άγιο Βασίλειο Ξηροκαμπίου, η ανάδειξη του θολωτού τάφου του Βαφειού και των θολωτών τάφων της Πελλάνας, η αξιοποίηση των Μενελάιων αλλά και όλων των ιστορικών μνημείων του τόπου μας».