Έντονος προβληματισμός υπάρχει στη Ν.Δ. προκειμένου να πετύχει και συσπείρωση αλλά και δυναμική ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Κυρίως «καίγεται» για όσα συμβαίνουν στα δεξιά του κόμματος.

Όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο του στα «Π» ο Θανάσης Φουσκίδης «μπορεί σε αυτήν τη φάση οι σχετικές ενέργειες να απασχολούν αποκλειστικά και µόνο σε επίπεδο ανάλυσης την ηγετική οµάδα του κόµµατος, όµως είναι ξεκάθαρο πως δεν γίνεται να µην τις παρατηρείς από τη στιγµή που στοχεύεις στην αυτοδυναµία…» επισηµαίνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες.

«Οφείλουµε να µην αφήσουµε σε καµία περίπτωση πεδίο για προσπάθειες πολιτικής διάσωσης του Καµµένου ή για την είσοδο στο παιχνίδι γραφικών και περιθωριοποιηµένων προσώπων και καταστάσεων τύπου Βελόπουλου, Μπαλτάκου, Φαήλου και πάει λέγοντας. Κι αν για τον συγκυβερνήτη του Τσίπρα µοιραία θα ασκείται κριτική, για τους υπόλοιπους επιβάλλεται πλήρης αδιαφορία στον δηµόσιο λόγο, αλλά ταυτόχρονα και λήψη προληπτικών µέτρων για την αποφυγή µελλοντικών εκλογικών διαρροών», συµπληρώνουν, αποτυπώνοντας τις σκέψεις του στενού πυρήνα των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.

Σύµφωνα µε τους νεοδημοκρατικούς κύκλους, το αµέσως επόµενο διάστηµα θα υπάρξει ένα πλέγµα δράσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της στρατηγικής για την υπενθύµιση των δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε το κοινό της λεγόµενης παραδοσιακής δεξιάς, στο οποίο απευθύνονται οι προαναφερθέντες. Παράλληλα ένας βασικός στόχος του Προέδρου είναι να αναδειχθούν από το κόμμα νέα αύθαρτα πρόσωπα που εκφράζουν την προεδρική αντίληψη τόσο για το κόμμα όσο και για την Κυβέρνηση.

Οι περιοχές που ενδιαφέρουν τον Κ. Μητσοτάκη είναι αυτές όπου οι δυνάμεις των δεξιών παραμένουν ισχυρές και ενδέχεται να αποτελέσουν δεξαμένη για κάθε ακροδεξιό, δεξιό, και κεντροδεξιό που βρίσκεται εκτός Ν.Δ. και διεκδικεί ψήφο. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πέλλα, Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα είναι οι σημαντικότερες.

Η Πειραιώς θα βρίσκεται στο εξής σε ακόµη πιο άµεση επαφή µε τους βουλευτές των περιοχών αυτών, στους οποίους και θα παράσχονται οδηγίες ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, ώστε να υπηρετούν αποτελεσµατικά τις στοχεύσεις του «γαλάζιου» στρατηγείου.

Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη να εγκαινιάσει τον τελευταίο κύκλο περιοδειών του στην περιφέρεια από την Πέλλα και την Πιερία και λίγο αργότερα να επισκεφθεί τη Μεσσηνία ενώ ένας από τους επόµενους σταθµούς του θα είναι και η Λακωνία. Πέραν της κινητικότητας του ίδιου του αρχηγού της Ν∆ στο συγκεκριµένο µέτωπο, αναµένεται να µπει σε νέες διαστάσεις η δραστηριότητα που αναπτύσσουν, τόσο στο κοµµάτι των media όσο και σε αυτό της κοινωνίας, στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαµάνης κ.ά.

Θέμα που απασχολεί τον Κ. Μητσοτάκη είναι και οι σχέσεις με την Εκκλησία
Την ώρα που «Τσίπρας και Καµµένος παλινδροµούν µεταξύ των παραδοσιακών θέσεων της αριστεράς και τα πρόσκαιρα σχέδια εκµετάλλευσης κατά το δοκούν του θρησκευτικού αισθήµατος των πολιτών από την πλευρά του δεύτερου» ο Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει νέο κύκλο συναντήσεων µε εκπροσώπους της Ιεραρχίας, ενώ υπάρχει η σκέψη σε κάθε περιοδεία που πραγµατοποιεί να έχει τετ-α-τετ µε τους οικείους µητροπολίτες. Εκτός των άλλων, µε αυτές τις επιλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει εµµέσως πλην σαφώς και στους δεξιούς ψηφοφόρους, οι οποίοι, υπό το κράτος της απογοήτευσης για το πολιτικό σύστηµα, έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή, χωρίς βεβαίως να ενστερνίζονται τους κεντρικούς άξονες της ιδεολογίας της.

Σε ότι αφορά στην Πελοπόννησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο Τατούλη. Ο Περιφερειάρχης της Πελοποννήσου - που εκλέγεται ακριβώς στους Νομούς όπου η Ν.Δ. διατηρεί ακόμα δυνάμεις και πρωτιές - άπλωσε χέρι στην Κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ προβληματίζοντας έντονα τους Μεσσήνιους νεοδημοκράτες αλλά και τους Αργολιδείς. Εν τω μεταξύ ο Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί την τάση Σαμαρά στην Πελοπόννησο που έχει ορκισμένους πλέον μαχητές κατά του Τατούλη.

Στο οξύμωρο σχήμα που βλέπει κανείς στην Αρκαδία, την Εύη Τατούλη, κόρη του συμμάχου του Τσίπρα, υποψήφια στη Ν.Δ. έρχονται να προστεθούν και όσα συμβαίνουν στη Λακωνία όπου η Νομαρχιακή παραπαίει και τα στελέχη της Ν.Δ. είναι εξαιρετικά προβληματισμένα.

Στην Αργολίδα ο Δημήτρης Καμπόσος κρατά σημαντικές δυνάμεις με την Ν.Δ. πλέον να αναλύει τι πραγματικά συμβαίνει στους Δήμους – πρωτεύουσες της Πελοποννήσου. Στόχος της είναι σε εκλογικές περιφέρειες όπου η Ν.Δ. έχει καταγράψει ιστορικά ποσοστά να αναδείξει πρόσωπα με νέο προφίλ και καθαρά Νεοδημοκρατική ιδεολογία. Ο Δήμος Σπάρτης είναι ένας από αυτούς που μάλιστα στον χάρτη την Ν.Δ. έχει σημειωθεί με μία γαλάζια σημαία, δείγμα ότι είναι ένας από τους πρώτους στόχους η εκλογική νίκη προσώπου της Νέας Δημοκρατίας στη Σπάρτη.