Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όλες οι δημοτικές αρχές , κατά τις τελευταίες 10ετίες που το πρόβλημα «συνωστισμού» στο κέντρο της Σπάρτης άρχισε να οξύνεται επικίνδυνα , προσπάθησαν , ψηφίζοντας νέους κανονισμούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων να προστατέψουν ζωτικά για τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους σημεία της πόλης (πλατεία , καμάρες , πεζοδρόμια , πεζόδρομους , κλπ) .
Τελικά απεδείχθη πως εκείνο που έλειπε δεν ήταν ένας νέος κανονισμός αλλά η πολιτική βούληση εφαρμογής του .
Η εικόνα του κέντρου της πόλης , όπου ΟΛΑ έχουν παραδοθεί , άνευ όρων , στην ανεξέλεγκτη χρήση και την κατάχρηση είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αποτυχίας των κανονισμών , διαχρονικά .
Ο δήμος Σπάρτης χρειάζεται επειγόντως την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας και χρήσης των κοινόχρηστων χώρων , ο οποίος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής :
1.Εφαρμογή της Κυκλοφοριακής Μελέτης και Πεζοδρόμησης του κέντρου που έχει παραληφθεί και παραμένει «παγωμένη» .
2.Πρόγραμμα ανακατασκευής των κεντρικών πεζοδρομίων αλλά και των περιφερειακών.
3. Ομαλοποίηση-ευθυγράμμιση ανισόπεδων πεζοδρομίων και αποκατάσταση κακοτεχνιών .
4.Παρεμβάσεις στοχευμένες με δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και γωνιών στις συνοικίες .
5.Υλοποίηση κι εφαρμογή της νομοθεσίας για προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.
6.Εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης .
7.Δίκτυο περιφερειακών δημοτικών πάρκινγκ .
8.Καταγραφή των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων και πρόγραμμα απόκτησής των .
9.Έλεγχος των πολεοδομικών παρανομιών στις πυλωτές και στα πάρκινγκ των πολυκατοικιών .
10.Πρόγραμμα διάνοιξης κλειστών οδών .
11.Πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης οδών.
12.Δίκτυο Ποδηλατόδρομων στον αστικό ιστό .
13.Αυστηρότερη ρύθμιση των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κατάληψής των με τραπεζοκαθίσματα , εμπορικά είδη , κλπ.
14.Σ’ όλες τις περιπτώσεις παραχώρησης χρήσης (πλατείες , δρόμοι , πεζοδρόμια, πεζόδρομοι , κ.λπ.), να ορίζεται το μέγιστο ποσοστό κοινόχρηστου χώρου που μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες , ώστε να διατίθεται πάντοτε ικανό μέρος του για την κοινή χρήση από τους πολίτες.
15.Επιβολή αυστηρών προστίμων σ’ εκείνους που παραβιάζουν τους όρους της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κυρώσεις , όπως ανάκληση της άδειας και μη χορήγησή της στο μέλλον , σ’ αυτούς που κατ’ εξακολούθηση παρανομούν ή οι παρανομίες τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα (π.χ. κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με αυθαίρετες σταθερές κατασκευές , κ.α. ) .
16.Ενδυνάμωση της δημοτικής αστυνομίας και συχνότεροι έλεγχοι στο κέντρο, ώστε να διαπιστώνονται οι παραβάσεις και να επιτυγχάνεται η επαρκής περιφρούρηση και προστασία τους .
17.Απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων από σημάνσεις και άλλες αυθαίρετες παρεμβάσεις που εμποδίζουν την κυκλοφορία .
18.Ιδιαίτερη μέριμνα για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με έμφαση στην καθαριότητα , τη φροντίδα των φυτών και την περαιτέρω αύξηση του πρασίνου , όπου αυτό είναι δυνατόν.
19.Απλούστευση της γραφειοκρατικής διαδικασίας αλλά και της εσωτερικής συνεργασίας των υπηρεσιών του ίδιου δήμου , ώστε να επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
20.Ενίσχυση συγκεκριμένων υπηρεσιών (Δημοτική Αστυνομία, Τεχνική Υπηρεσία του δήμου , κ.α.) με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους , για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους .
21.Απαγόρευση επέκτασης των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής στους κοινόχρηστους χώρους .
22. Αποθάρρυνση της εισόδου αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης .
23.Απομάκρυνση της λαϊκής αγοράς από το κέντρο και ίδρυση Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς στην περιφέρεια της πόλης .
24.Ωρολόγιο ημερήσιο πρόγραμμα τροφοδοσίας καταστημάτων .
25.Απομάκρυνση - εκτός αστικού ιστού- επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εκ της φύσεώς των δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση πεζών και οχημάτων .
26.Αυστηρός έλεγχος και άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από ιδιώτες χωρίς σχετική άδεια από τον δήμο , καθώς και σε περιπτώσεις παράνομης επέκτασης της χρήσης .
27.Απαγόρευση χρήσης κοινόχρηστων χώρων (και δη της πλατείας) ως χώρων αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο .
28.Επιβολή και έλεγχος εφαρμογής της υποχρέωσης καθαριότητας από τους ιδιώτες για τον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί .
Η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχει αναλάβει ο δήμος Σπάρτης απέναντι στους πολίτες , πάντοτε με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο , επιβαρημένο αστικό οικιστικό περιβάλλον .
Κάθε πολίτης , σύμφωνα με το νόμο , έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και το δικαίωμα να απαιτεί από τον υπεύθυνο για τη διαχείρισή τους δήμο Σπάρτης την προστασία της ακώλυτης χρήσης τους όταν αυτή παρεμποδίζεται .
Από τη μεριά τους και οι επαγγελματίες πρέπει να κατανοήσουν πως το άθροισμα πολλών ατομικών καταχρήσεων (όσον αφορά τη χρήση των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων) δημιουργεί μια συνολική δυσάρεστη εικόνα του κέντρου και της όλης ζωής της πόλης , την οποία , τελικά , την «πληρώνουμε» ΟΛΟΙ μαζί . Η όποια δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι ιδιώτες στους κοινόχρηστους χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί ΠΡΕΠΕΙ να εξυπηρετεί , ή (τουλάχιστον) να μην αναιρεί , την κοινή χρήση .
ΟΛΑ είναι θέμα της λεγόμενης «χρυσής τομής» την οποία πρέπει , (δήμος – επαγγελματίες - πολίτες) επιτέλους, να βρούμε.